Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vladimir Putin – simbolul și garanția normalității

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaRussia Putin Coronavirus Response Address
Russia Putin Coronavirus Response Address - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentru ruși, este cel care le-a redat mândria națională și stabilitatea țării; pentru ceilalți, că recunosc sau nu, este garantul normalității și asigurarea împotriva crizelor mondiale ce se dezlănțuie în serie.

Scriam acum doi ani, după alegerile pentru președinția Federației Ruse, că Vladimir Putin este însăși ”normalitatea”. Acum spun din nou – Putin este un garant al normalității. Din toate punctele de vedere și la toate capitolele.

Президент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Situația din Karabah este o tragedie

Este un conducător care, într-o lume dominată de crize, reușește să mențină puternică și creatoare o țară imensă și o mare națiune, dar și să țină sus steagul normalității umanului în fața dezumanizării, a incitării la ură, a tensiunilor artificiale, a călcării în picioare a credințelor, culturii și istoriei, a moralității.

Pe plan național, Putin a redat rușilor și celorlalte popoare ale Federației mândria națională. A făcut-o prin înțelepciunea deciziilor, care de multe ori nu pot fi explicate tuturora, dar al căror efect s-a văzut: în ciuda tuturor gurilor strâmbe, Rusia nu a fost doborâtă de criza economică, deși a trebui să suporte injuste sancțiuni.

În ciuda stupizeniilor propagandiștilor occidentali, Rusia a rămas marea putere militară, vârf al științelor tehnice și al dezvoltării nucleare, dar și al cercetării medicale, agricole, istorice, în domeniul comunicațiilor, în construcții, petrochimie etc.

Ori, acesta este rezultatul unei conduceri înțelepte – care NU a făcut pași greșiți. Se poate spune că Rusia lui Putin, atacată din toate părțile, a făcut o demonstrație de virtuozitate, păstrând echilibrul în situații deloc simple.

Și, da, nu puțini au fost cei care au cerut reacții dure din partea Rusiei, mergând până la intervenții militare care să pună cu botul pe labe obrăznicia NATO. Dar Putin… a făcut cum a fost bine. Cum nimic din ceea ce nu vrea nu se poate citi pe fața lui Putin cel de toate zilele, la fel nimic nu se poate citi în privința mutărilor strategice pe care marele președinte le ia.

Президент РФ Владимир Путин с местными жителями после посещения детской поликлиники городской клинической больницы №4 города Иваново - Sputnik Moldova
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la 68 de ani

Dar, în orice situație, un fapt rămâne cert pentru ruși și popoarele Federației Ruse – și pentru tot mai mulți cetățeni ai lumii: că decizia lui Putin va fi cea corectă.

Ajungând aici repet ceea ce scriam acum doi ani despre prezența cu totul specială a lui Vladimir Putin la toate întâlnirile internaționale, acolo unde conducătorul de Kremlin strălucește pe lângă nevolnicii ”aleși” ai Occidentului, niște ființe destul de diforme moral și, uneori, fizic.

Da, Putin arată ca un Conducător prin fiecare gest al său – și nu știu dacă asta se datorează unei regii, a unei echipe uriașe, ori poate numai talentului și pregătirii sale. Rezultatul contează. Dar, atenție - nu echipa ci el, Putin, calcă pe covorul roșu, el vorbește, el zâmbește sau se încruntă - întotdeauna mimica sa relativ restrânsă fiind extrem de semnificativă și importantă pentru națiunea sa.

Și, da, apropo de mândrie națională, sub Putin rușii au reprimit o parte a țării care era de drept a lor – Crimeea – iar rezultatul nu a fost doar un act de reparație istorică, dar și un gest care a unit poporul în jurul conducătorului – mai ales atunci când perfida Americă, de unde a pornit lovitura de stat de la Kiev, a trecut la nedreptele sancțiuni.

Noi, românii, privim de multe ori greșit Rusia, mai ales că ne este prezentată de aproape 20 de ani prin prisma deformantă a NATO – că ar fi o dictatură și o societate înapoiată și săracă, de ”mujici”.

Realitatea e cu totul alta – și toți care ajung acolo rămân uimiți de eleganța și curățenia marilor orașe, de civilizație, de comportamentul binevoitor al rușilor. Și chiar de libertatea bunei creșteri care există acolo – un mod de viață demult uitat în Occident.

Vladimir Putin de ziua Marinei Ruse - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Franței, dezvăluiri după o întâlnire cu Putin: “Îţi cer să-l cedezi Rusiei!”

Așa cum spuneam, Rusia metropolitană are o societate ultramodernă, în care cercetarea, educația sau tehnologia sunt de prim rang mondial; în extremul Orient sau în nordul arctic se trăiește ca acum un mileniu. Pentru că așa vor acei oameni, pentru că așa se simt ei bine, ca personajele ”Nostalgiei” lui Tarkovski.

Dar peste tot există același fior unic – Rusia demnă, mândră și iubită, al cărei apărător și garant este Putin. De aceea Rusia este cea care îl vrea pe Putin, nu numai rușii!

Ceea ce NU au cum să înțeleagă occidentalii și est europenii, majoritatea văduviți de conducători vrednici, de prea mulți ani încoace. 

De aceea Occidentul - și, din păcate, și România – este afectat de demersuri imorale, de impunerea unor legi împotriva firii, de demența ”tensiunilor”, a ”terorismului” pe care tot Occidentul l-a declanșat!

Să amintesc și de celălalt Occident, cel conștient și demn! Celebrul conservator american Pat Buchanan, consilierul președinților Nixon, Ford și Ronald Reagan declara că ”În războiul cultural pentru viitorul omenirii, Putin a înfipt adânc și ferm steagul Rusiei lângă cel al creștinismului tradițional”.

“Mulțumită președintelui Rusiei, Vladimir Putin, oamenii din lumea întreagă au speranța și ocazia de a proteja valorile familiei”, declara europarlamentarul francez Aymeric Chauprade, iar Bryan Fischer, longevivul purtător de cuvânt al ”American Family Association”, îl numea pe Putin ”The Lion of Christianity”.

Leul Creștinătății! Ceea ce nu-l împiedică să fie respectat de marele număr de musulmani care trăiesc pe teritoriul Federației Ruse! Sau de evreii de origine rusă, piloni ai Israelului!

Apropo de morală, tradiție, credință și normalitate, îmi aduc aminte că, acum doi ani, chiar de ziua lui Putin – semnificativă coincidență! - în România a fost declanșat un ultim demers al demnității și normalității: Referendumul pentru Familie. Nu a reușit, pentru că România… deja nu mai era a românilor.

Și, da, acum scriu acest text chiar de ziua lui Vladimir Putin – și îmi dau seama că, din păcate, România nu a înțeles nimic din șansa de a avea în apropiere o Rusie normală, cu o dorință sinceră de dezvoltare a relațiilor. Cu un conducător adevărat și mare, poate singurul care merită să fie menționat, peste ani, în cărțile de istorie.

De asemenea, scriu aceste rânduri și după ce am participat la o manifestare organizată de Ambasada Rusiei, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la înființarea ONU și de la finalul celui de-Al doilea război mondial – sau ”Marele război pentru apărare a Patriei”, cum îl numesc rușii cu mândria eroismului și pioasă amintire pentru zecile de milioane de jertfe ale popoarelor sovietice.

Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Conferința științifică internațională cu tema ”75 de ani de la Victoria Coaliției antihitleriste și crearea ONU: lecțiile istoriei și provocările contemporaneității” – acesta a fost evenimentul.

A fost o demonstrație de normalitate a relațiilor și a studiului pentru dezvoltarea comună – în care cercetători, istorici, jurnaliști, militari ruși și români (în rezervă), alte personalități din Rusia, Lituania, Polonia și Cehia au expus puncte de vedere, documente, mărturii, ipoteze și concluzii interesante.

Totul într-o deplină deschidere, respect și dorință de a afla și de a schimba idei. Fără învinovățiri, acuzații – adică fără ”amenințările”, ”pericolele”, „războaie hibride” și toate tensiunile pe care le auzim la orice întâlnire la care participă cineva de la NATO sau ambasada SUA! Și despre care nu greșesc dacă le condamn în numele generației mele! Ne-am săturat de ele, de toate aceste fețe ale anormalități!

Vrem NORMALITATE și stabilitate – și asta e ceea ce oferă și garantează, prin el însuși, președintele Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0