Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Franței, dezvăluiri după o întâlnire cu Putin: “Îţi cer să-l cedezi Rusiei!”

© Photo : Presidential Executive OfficeVladimir Putin de ziua Marinei Ruse
Vladimir Putin de ziua Marinei Ruse - Sputnik Moldova
Abonare
„Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”

BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik. Cunoscutul scriitor Dan Ciachir a prezentat pasaje dintr-o carte de memorii a președintelui francez Nicolas Sarkozy, ”Le Temps des Tempêtes” (Vremea furtunilor) care se referă la anii 2007-2012, perioada mandatului său.

Nicolas Sarkozy  - Sputnik Moldova
Sarkozy „Occidentul este în declin”, „Africa și Europa au destine unite”

Un mandat dificil, marcat de trauma crizei economice – și de atacul asupra Libiei, cu controversata implicare directă a președintelui francez.

Cartea este un succes, Dan Ciachir precizând, în articolul publicat de DC News, că revista „Le Point” ”consemna că în decurs de o lună, de când a apărut, din ”Vremea furtunilor” s-a vândut 200.000 de exemplare”!

O amintire extrem de interesantă o povestește președintele francez după întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin.

Scriitorul Dan Ciachir este surprins de impresia de excepție pe care Putin i-a făcut-o lui Sarkozy, în total contrast cu cea creată de liderii europeni.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova
Rusia
Putin i-a numit colaboraționiști pe cei care sunt de acord să fie rescrisă istoria
Chiachir notează - ”Dacă descrierea Angelei Merkel era previzibilă şi lipsită de relief, modul cordial în care este zugrăvit Putin surprinde” – și redă un pasaj din textul lui Sarkozy:

”Vladimir Putin are o voce care nu corespunde prin nimic caracterului său. O voce dulce, plată, fără putere, nici farmec aparte. Întotdeauna m-a surprins acest contrast. De câte ori l-am întâlnit pe preşedintele rus, care este realmente o personalitate carismatică, autoritară şi puternică, repetam această remarcă”.

Mai mult, Nicolas Sarkozy comentează: ”Este o plăcere să te întreţii cu el. Ştie să asculte, plin de curtenie, fără morgă, simpatic şi înclinat spre surâs şi râs”.

”Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”, scrie Sarkozy.

Dar, atenție la o întâmplarea relatată de Sarkozy și care este semnificativă pentru Putin și gândirea sa profund atașată unor valori adevărate! Putin i-a adresat lui Sarkozy o rugăminte, cu caracter de serviciu personal, de favoare:

”Nicolas, vreau să-ţi cer un serviciu. Este ceva foarte important pentru mine întrucât priveşte Biserica Ortodoxă Rusă. Tu ştii că inclusiv în perioada comunistă ea a rezistat. Dacă noi ne-am revenit atât de repede după 80 de ani de comunism, este pentru că Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus. Este de mare însemnătate pentru mine ceea ce vreau să te rog”.

După această introducere lungă, după care te-ai fi așteptat la cine știe ce cerere de retrocedare, pe modelul unor state sau comunități, Putin și-a surprins interlocutorul:

”E vorba de un teren din inima Parisului aparţinând statului francez”, a spus Putin, formulând scurt și la obiect: ”Îţi cer să-l cedezi Rusiei, plătim preţul care trebuie, şi să autorizezi să construim acolo o biserică ortodoxă şi un centru cultural legat de ea”.

Reacția lui Nicolas Sarkozy, surprins de cererea puternicului președinte rus, spune totul… ca și urmarea!

”Am acceptat pe loc...”, a spus Sarkozy, iar Dan Ciachir completează: ”În pofida tergiversărilor primarului de atunci al Parisului, superba biserică cu dimensiuni de catedrală a fost terminată în urmă cu câțiva ani”.

Concluzia, după lecturarea acestui pasaj despre impresia lăsată de Putin, este simplă: așa arată un adevărat conducător al unei națiuni, un conducător care apără țara din toate punctele de vedere, inclusiv cele spirituale – credința și Biserica Națională!

Ideea forță - ”Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus” – spune multe despre președintele Rusiei, dar și despre cei care, la fiecare rând de alegeri, îi acordă încrederea lor deplină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0