Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin: Situația din Karabah este o tragedie

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии
Президент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele rus a subliniat că Moscova speră ca focurile de armă să înceteze cât mai curând în zona de conflict.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a numit tragedie evenimentele din Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah), unde deja de mai mult timp continuă  acțiunile militare. Liderul rus a subliniat că Moscova insistă pe încetarea imediată a focului.

„Este o tragedie, suntem foarte îngrijorați. Mori oameni, Moscova speră că acestui conflict i se va pune capăt în cel mai scurt timp”, a declarat Putin într-un interviu oferit postului de televiziune Rossiya 24.

Anterior, șeful statului rus a purtat o discuție cu prim-ministrul Armeniei, Nikola Pașinean. În timpul conversației, Putin a reiterat necesitatea de a pune capăt acțiunilor militare în regiune.

Agravarea situației în Karabah

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Rusia, gata să sprijine reglementarea conflictului din Karabah
Pe 27 septembrie, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că Forțele Armate Armene au tras asupra așezărilor situate pe linia de contact din Karabah, menționând că au fost înregistrate victime în rândul civililor și militarilor. Potrivit Ministerului armean al Apărării, Karabahul „a fost supus atacurilor aeriene și cu rachete”. Erevanul a declarat că Baku „a lansat o ofensivă” în direcția Karabah-ului. În nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah a fost raportat că așezările pașnice din Karabah, inclusiv capitala Stepanakert, au fost supuse bombardamentelor de artilerie, autoritățile au chemat populația să se ascundă și au instituit ulterior stare de război și mobilizarea în Karabah.

De asemenea, și Armenia a instituit stare de război și mobilizarea generală. Fostul ministru adjunct al justiției din Armenia, fostul Ombudsman al Karabahului, Ruben Melikian, a declarat pentru RIA Novosti că mobilizarea generală este anunțată în Armenia pentru prima dată. Președintele Azerbaidjanului a aprobat introducerea stării de război în mai multe orașe și regiuni și stare de asediu în țară și a anunțat, de asemenea, mobilizare parțială.

Rusia a cerut încetarea imediată a focului și a chemat Erevanul și Baku să inițieze un dialog de pace. Poziția Moscovei a fost susținută de China, SUA, statele europene, dar și de NATO, ONU și OSCE. Totodată, Turcia și Afganistanul au luat partea Azerbaidjanului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0