CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, juristul Ghenadie Vaculovschi a declarat că există cel puțin o schemă în baza căreia concurenții electorali ar putea beneficia de finanțare indirectă de peste hotare, fără a încălca legea expres, în urma deciziei de ieri a Înaltei Curți.
„S-ar putea să avem de a face cu o serie de acțiuni de respectare formală a legii. Respectiv, partidele ar putea plăti sume pur simbolice pentru serviciile unor ONG-uri finanțate generos din exterior. Astfel ar putea avea loc finanțarea indirectă a anumitor activități ale unor partide prin intermediul unor ONG-uri, care, aparent, oferă servicii contra plată. Dar, în realitate, diferența dintre costul real al acestor servicii și sumele plătite ar putea fi enormă. Imaginați-vă că un partid îi plătește unui ONG suma de, să zicem, zece mii de lei pentru organizarea tehnică a unei campanii electorale la cel mai înalt nivel. Costul real al acestei munci este de cel puțin câteva zeci de ori mai mare. Experții ONG-ului sunt finanțați de structuri din afara țării. Formal, legea este respectată. Partidul „nu a fost finanțat” de ONG-ul respectiv, ba chiar i-a plătit ultimului bani pentru serviciile prestate. În realitate, suntem în prezența unei finanțări indirecte a formațiunii prin faptul că un serviciu foarte important și scump, de care partidul respectiv a beneficiat, a fost, de facto, subvenționat într-o proporție colosală de structuri sau organizații care, potrivit legii, nu au dreptul să ofere bani partidelor din Republica Moldova. Curtea Constituțională ar fi trebuit, în opinia mea, să țină cont de aceste aspecte”, a declarat Ghenadie Vaculovschi pentru Sputnik Moldova.
Există însă și avantaje în urma deciziei de astăzi a Curții Constituționale, care a îngăduit organizațiilor necomerciale să presteze servicii cu plată candidaților, consideră juristul Ghenadie Vaculovschi.
„Unele forțe politice, probabil, vor beneficia de servicii contra plată din partea unor ONG-uri, profitând astfel de decizia Curții Constituționale. Vor profita, probabil, și unele ONG-uri, care și așa erau conectate la unele partide. Faptul că expertiza de care beneficiază ONG-urile va putea fi oferită partidelor, fie și contra plată, este, în esență, ceva benefic, or formațiunile politice din Republica Moldova nu au structuri proprii bine dezvoltate care să facă studii și analize temeinice, să elaboreze proiecte de legi, politici, strategii de dezvoltare etc. Însă nu toate partidele își vor putea permite să achiziționeze serviciile oferite de ONG-uri. Totodată, la ora actuală este dificil să stabilim exact ce fel de servicii contra plată vor putea oferi ONG-urile partidelor politice. Legea nu reglementează nici modul de formare a prețurilor acestor servicii. Și iată aceste aspecte mi se par problematice”, a declarat expertul.
Amintim că ieri judecătorii Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco, care a contestat anterior prevederea din Legea cu privire la ONG-uri ce le interzicea acestor organizații să presteze servicii contra plată candidaților în perioada campaniei electorale.
Parlamentarul PAS a remarcat că atunci când a fost aprobat de Guvern proiectul de lege, exista o altă formulare.
„Versiunea aprobată de Guvern nu interzicea organizațiilor comerciale prestarea serviciilor contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale. Ea interzicea susținerea materială a concurenților electorali și prestarea serviciilor gratuite pentru aceștia. (...) Prin formula adoptată de Parlament însă a fost instituită o interdicție absolută pentru organizațiile necomerciale să presteze contra cost orice servicii concurenților electorali în perioada campaniei electorale, chiar dacă costurile acestor servicii corespund prețurilor de piață sau nu sunt mai mari decât acestea”, a menționat Litvinenco.
În urma deliberărilor, magistrații CCM și-au prezentat poziția.
„Curtea Constituțională hotărăște - se admite parțial sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta servicii și/sau” în măsura în care ONG-urilor le este permisă prestarea servicii oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a declarat președintele Înaltei Curți Domnica Manole.
Astfel, organizațiile necomerciale au dreptul să presteze servicii contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale.
În Republica Moldova există aproximativ 11 mii de organizații necomerciale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova