Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii aflați la muncă în Rusia: Ce schimbări îi așteaptă

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaKremlin, Moscova
Kremlin, Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a comentat astăzi aspecte legate de calcularea pensiilor pentru cetățenii moldoveni care au lucrat în Rusia și a vorbit despre probabilitatea negocierilor pentru anularea interdicției de intrare a moldovenilor în Rusia.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Președintele Igor Dodon se așteaptă ca acordul  privind garanțiile sociale între Chișinău și Moscova să fie semnat în viitorul apropiat. El a anunțat acest lucru astăzi, în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, pe urmele lui Lukașenko – Un scenariu după alegeri?

„Am finalizat toate procedurile și cred că va fi semnat un acord cu Federația Rusă în câteva săptămâni. Ce înseamnă acest document? Înseamnă că un cetățean, dacă lucrează în Rusia în condiții legale, cu patentă și așa mai departe, dacă se întoarce acasă, în baza acestui acord, o parte din impozitele pe care această persoană le-a plătit acolo va fi luată în considerare pentru recalcularea pensiei. Acest acord va fi semnat în viitorul apropiat și va intra în vigoare”, a spus Igor Dodon.

Potrivit președintelui, Moldova a inițiat astfel de acorduri cu multe țări. Unele dintre aceste documente au intrat deja în vigoare. De exemplu, cu Portugalia.

Guvern - Sputnik Moldova
Politică
Pe cine din Guvern îl va lăsa Dodon dacă va câștiga scrutinul

„Un astfel de acord a fost semnat cu Italia, dar nu a intrat încă în vigoare”, a spus șeful statului.

Anterior, Chișinăul și Moscova au început negocierile pentru semnarea unui Acord bilateral privind asigurarea socială. Acesta vizează crearea unui nou sistem de garanții sociale pentru lucrătorii imigranți din Moldova care lucrează sau au lucrat în Rusia. După aprobarea acestui document, pensia va fi calculată în funcție de unde și cât timp a lucrat cetățeanul în Rusia sau în Moldova,  proporțional cu perioada de cotizare.

Problemele de amnistie pentru imigranții ilegali

Întrebat cât de probabile sunt negocierile cu Rusia privind următoarea amnistiere a imigranților moldoveni legali, astfel încât cetățenii care au deja interdicția de a intra în Federația Rusă să beneficieze de aceasta, Dodon a menționat că „este realist să fie convenită o amnistie, dar nu mai înainte ca pandemia să scadă”. 

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Politică
Ce articole din Constituția țării ar dori să schimbe Dodon

„Acum granițele sunt închise nu numai în Rusia și nu numai pentru moldoveni, dar și pentru mulți alți cetățeni. Și în Europa unele țări și-au închis frontierele. Abia după ce pandemia de coronavirus se va diminua cred că vom ajunge la un acord cu conducerea Federației Ruse și în privința amnistiei, vom vorbi și despre expulzare”, a spus președintele.

Conform datelor oficiale, în 2019, în Rusia se aflau peste 500 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Anterior erau chiar mai mulți - aproximativ 800 de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0