Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce articole din Constituția țării ar dori să schimbe Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon susține că, dacă ar avea posibilitate, ar schimba patru articole din Constituția Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. În cadrul emisiunii "Președintele Răspunde", Igor Dodon a fost întrebat ce ar schimba în Constituția țării, dacă ar avea această posibilitate. Șeful statului a spus că ar modifica patru articole. 

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională
"Trebuie de schimbat Constituția și în primul rând împuternicirile președintelui țării, căci în situația de acum nu este corect și din cauza aceasta am avut diverse probleme și neînțelegeri între președinte, Parlament și Guvern. Trebuie de schimbat și de fixat exact ce atribuții are. La fel, trebuie de interzis turismul politic al deputaților, ca să nu meargă dintr-un partid în altul. Și eu sunt pentru reducerea numărului de deputați la 61 de la 101. Trebuie să clarificăm metoda de numire și atribuțiile judecătorilor constituționali, căci avem Curtea Constituțională numită pe cale politică de partidele din Parlament, dar după aceasta magistrații sunt un instrument controlabil. Și patru: ar fi bine de scos din Constituție articolul care permite lichidarea Republicii Moldova prin referendum. Nicăieri în lume nu este așa ceva, dar noi avem din păcate aceste posibilități", a declarat președintele Igor Dodon. 

Constituţia Republicii Moldova este Legea Supremă. Nicio lege şi niciun alt act care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică. Legea Supremă determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle omului. Ea a fost adoptată pe 29 iulie 1994 și este compusă din 7 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0