Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce rezultatele alegerilor în Moldova sunt previzibile – expert

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, experților le va fi ușor să prognozeze care va fi finalul cursei prezidențiale – principalii candidați au fost stabiliți, iar sondajele de opinie au arătat care va fi procentajul aproximativ al susținerii din partea electoratului.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Alegerile șefului statului care vor avea loc pe 1 noiembrie se vor deosebi de cele din 2016 printr-un șir de promisiuni preelectorale și discursuri înflăcărate, politicienii moldoveni se vor întrece în arta oratorică și vor încerca să se depășească reciproc. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova doctorul habilitat în politologie Victor Juc.

”Toți vor face declarații despre necesitatea realizării unor reforme fundamentale în Moldova, însă fiecare candidat va pune accent în discursul său pe un aspect distinct pentru el și partidul său. Sunt persoane cu o experiență politică bogată, de aceea programele lor vor fi bine gândite”, a afirmat interlocutorul.

Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Ex-președinte CEC: Ce probleme ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale
În general, cursa electorală actuală va semăna foarte mult cu alegerile prezidențiale din 2016, când în bătălia politică finală, în turul doi, se vor confrunta aceeași candidați – Igor Dodon și Maia Sandu, iar la anumite surprize nu cred că ar trebui să ne așteptăm, este de părere expertul.

”Vom vedea aceleași fețe anul acesta. Însa acest lucru denotă că în Republica Moldova s-a format o clasă te politicieni profesioniști - acesta este in pas înainte”, a conchis Juc.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0