Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ex-președinte CEC: Ce probleme ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al CEC Iurie Ciocan consideră că scrutinul prezidențial din 1 noiembrie va fi unul dificil sub aspect organizatoric, iar funcționarii electorali vor trebui să activeze în condiții complicate pentru a organiza procesul de votare.
Un ex președinte CEC spune ce probleme ar putea să apără în ziua alegerilor prezidențiale

Fostul președinte al CEC, actualmente consultant internațional în domeniul electoral, Iurie Ciocan, crede că, în condiții de pandemie, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea apărea anumite probleme. Ciocan spune că mulți cetățeni care sunt infectați cu COVID-19 ar putea solicita votarea la domiciliu. O altă problemă ar fi că la birourile electorale ar putea să se creeze cozi în procesul de votare.

„Politicienii sunt responsabili dacă cetățenii vin sau nu la votare, iar în condiții de pandemie ar putea apărea anumite probleme în ziua votării, când mulți cetățeni infectați cu COVID-19 ar putea solicita votarea la domiciliu. Avem oameni care sunt testați pozitiv și se tratează la domiciliu cu forme ușoare ale virusului. Și aici trebuie să ne întrebăm cât de securizat va fi acest vot în raport cu membrii organelor electorale care vor veni la domiciliu la aceste persoane infectate”, a precizat Iurie Ciocan.

El consideră că CEC va trebui să se gândească la acest aspect pentru a asigura suficient de bine funcționarii electorali cu echipamente de protecție.

Alegeri prezidențiale: cine candidează pentru postul de șef al statului - Sputnik Moldova
Video
Alegeri prezidențiale: Cine va lupta pentru funcția de șef al statului

O altă problemă, în opinia lui, ar fi crearea cozilor la birourile electorale.

„Cred că va fi un scrutin dificil sub aspect organizatoric, chiar dacă politicienii se întrec în declarații, iar CEC va trebui să activeze în condiții complicate pentru a organiza procesul electoral la standarde internaționale”, a punctat Iurie Ciocan.

Pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 au fost constituite 2143 de secții de votare.

Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile Capitalei  305 secții de votare în total. Până la 6 octombrie inclusiv, urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0