Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți moldoveni vor putea participa la scrutinul prezidențial

© Sputnik / Miroslav RotariUrnă de vot
Urnă de vot - Sputnik Moldova
Abonare
La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie pot participa peste 3,2 milioane de alegători moldoveni. Asta arată datele prezentate de CEC.

CHIȘINĂU, 8 oct- Sputnik. Comisia Electorală Centrală a finalizat procedura de actualizare a listelor electorale, iar în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși în prezent 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot care sunt așteptați la urne pe 1 noiembrie. 

Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Ex-președinte CEC: Ce probleme ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale
Din numărul total de alegători: 2 798 306  sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară, 232 631 - nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, 256 203 - cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova.

Cei mai mulți alegători sunt în Chișinău - 638 282, Găgăuzia - 130 891, municipiul Bălți - 102 773, raionul Orhei - 99 333, raionul Hâncești - 98 563 și Cahul - 98 402.

Alegătorii sunt îndemnați să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale atât la biroul electoral al secției de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați.

Заседание Парламента 06/03/2020  - Sputnik Moldova
Violeta Ivanov reclamă abuzuri: Cum au reacționat CEC și BNM
Modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor, adică până pe 31 octombrie, inclusiv.

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost vor fi pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile Capitalei - 305 secții.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0