Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cancerul mamar poate fi depistat acasă: Cum să-l preveniți

© Sputnik / Mihai CarausElena Gorincioi
Elena Gorincioi - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Maladia ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual.
Cancerul mamar poate fi depistat acasă: Cum să-l preveniți

Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei. Potrivit specialiștilor, principala cauză care a adus la aceste cifre impunătoare este adresarea tardivă la medic și doar 13 la sută dintre femei se adresează în stadiul întâi al maladiei.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Medicii îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.  

Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Cifre alarmante. În fiecare zi trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar
"Dacă menstruația durează 5-6 zile, atunci femeia alege ziua a opta după prima zi a menstruației. Autocontrolul trebuie făcut obligatoriu în fiecare lună. Sânii trebuie examinați în fața oglinzii, analizați atent forma areolelor și mameloanelor, conturul glandelor mamare, pielea glandelor mamare, dacă nu sunt semen de retrație sau edem. Apoi, ridicați mâinele sus. O mână țineți-o după cap, iar cu alta palpați sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă femeia depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare trebuie să se adreseze medicului", a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" medicul-mamolog Elena Gorincioi.

Specialiștii mai spun că suplimentar, femeile de peste 35 de ani, trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația va fi repetată o dată în an. Printre factorii de risc care provoacă această maladie sunt modul de viață nesănătos, schimbările hormonale, tulburările glandei teroide și obezitatea.

De menționat este că la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului mamar, la nivel mondial. În țara noastră, statisticile sunt dezolante, în ciuda eforturilor medicilor de a combate boala ucigașă. Pentru a salva viața bolnavelor, în decursul lunii octombrie, în întreaga lume sunt desfășurate campanii de informare cu privire la prevenirea și depistarea cancerului mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0