Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cifre alarmante. În fiecare zi trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar

© Sputnik / OsmatescoLarisa Sofroni
Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Abonare
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob, la fiecare 3 minute, este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.
Cifre alarmante. În fiecare zi trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar

Cu părere de rău, în Republica Moldova, numărul femeilor diagnosticate cu cancer la sân se află într-o continuă creștere. Conform Registrului Național de Cancer, în anul 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.

"Cancerul mamar în Republica Moldova se plasează pe primul loc și practic în fiecare an sunt înregistrate în jur de 1000 de cazuri noi. Zilnic, trei femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer la sân. În total în Republica Moldova sunt la evidență 9137 de femei și practic anual pierdem câte 500 de femei din cauza acestei groaznice maladii", a menționat Larisa Sofroni, profesor în mamologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat. 

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0