Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Averile funcționarilor publici: Cele mai frecvente încălcări

© Sputnik / Mihai CarausMaria Dastic
Maria Dastic - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritatea Națională de Integritate a inițiat o serie de măsuri privind declarațiile de avere ale mai multor funcționari publici. Despre asigurarea integrităţii în Republica Moldova am aflat de la Maria Dastic, reprezentanta organizației.
Declarațiile de avere ale funcționarilor publici

Din anul 2018, declarațiile de avere ale funcționarilor publici sunt îndeplinite online. Potrivit Mariei Dastic, acest lucru este binevenit deoarece la fiecare categorie este explicat cu exactitate ce informații trebuie să prezinte subiecții.

Potrivit specialistului, cele mai frecvente încălcări constatate de Autoritatea Națională de Integritate se referă la încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, atunci când o persoană aflată în funcție publică își angajează la serviciu în subordinea sa rude de gradul I.

"O altă situație pe care am întâlnit-o recent este în legătură cu o șefă a unei instituții publice din Chișinău, care a semnat tot pentru ea niște onorarii, ceea ce este contrar legislației", a subliniat interlocutoarea. legislației", a subliniat interlocutoarea.

Maria Dastic susține că persoanele cu funcții de demnitate publică trebuie să cunoască legislația cu privire la modul în care se completează declarațiile de avere, perioada în care trebuie să o facă, dar și sancțiunile care i se pot aplica în caz de încălcare a legii.

Bani - Sputnik Moldova
Cât de mult a crescut averea miliardarilor pe timp de pandemie
"Majoritatea subiecților din cadrul controlului spun că ei nu au știut că trebuie să declare averea în termenul stabilit de lege. Însă, indiferent dacă cunoștea sau nu acest lucru, persoana nu poate scăpa de răspundere juridică. Totodată, dacă persoana a încălcat regimul incompatibilității și al conflictelor de interese, aceasta riscă să nu mai dețină o funcție public timp de trei ani și numele său figurează într-un registru al interdicțiilor. În prezent, peste 50 de persoane sunt deja incluse în acest registru", a menționat ea.

Autoritatea Națională de Integritate  este o autoritate publică independentă fată de alte organizații publice, fată de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.

Autoritatea asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0