Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarație șoc! Pe cine susține Voronin la prezidențiale

© Sputnik / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaЗаседание нового парламента Молдавии
Заседание нового парламента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, președinte al Republicii Moldova în perioada 2001-2009, le răspunde celor care îl întreabă pe cine îl va susține la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Președintele PCRM afirmă că nu va susține niciun candidat la prezidențialele din 1 noiembrie, așa cum nu a susținut pe nimeni nici în cadrul scrutinului din 2016. Ba mai mult, Vladimir Voronin îndeamnă cetățenii să boicoteze alegerile din această toamnă, întrucât le consideră neconstituționale.

Liderul comuniștilor consideră ilegală hotărârea Curții Constituționale din 4 martie 2016, prin care au fost declarate nule modificările din 2000 la Legea Supremă. Astfel, următorul președinte a fost ales de popor.

Cine au fost președinții Republicii Moldova în ultimii 29 de ani - Sputnik Moldova
Video
VIDEO: Răsfoim file din istorie - Președinții Moldovei
„Asta s-a întâmplat peste 16 ani, pe parcursul cărora nimeni n-a pus la îndoială reforma constituțională din anul 2000, pentru care și-au dat voturile 98 din cei 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova. (...) Prin urmare, trecerea în anul 2016 la forma de alegere directă de către întregul popor a președintelui țării este anticonstituțională. Și dacă-i așa, sunt neconstituționale și alegerile prezidențiale, și președintele ales”, menționează Voronin într-un mesaj adresat cetățenilor.

Președintele Partidului Comuniștilor consideră că decizia din 2016 a Înaltei Curți a fost luată la presiunea puterii de atunci, reprezentantă de Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi dorit să pună capăt protestelor organizate de Maia Sandu și Andrei Năstase. 

„În primul rând, liderii protestatarilor, Sandu și Năstase, au dispus încetarea protestelor și s-au grăbit să candideze la funcția de președinte al țării”, a remarcat Voronin.

În acest context, el îndeamnă cetățenii să nu participe la scrutinul din 1 noiembrie. 

„Stimați concetățeni! Soarta Moldovei e în mâinile dumneavoastră. O altă șansă de a readuce țara în albia legii și a ordinii se poate întâmpla să nu aveți. Nu participați la alegerile anticonstituționale! (...) De ce procedăm în acest mod? Pentru a readuce Moldova în câmpul constituțional. În afara acestuia, țara noastră nu se poate dezvolta cu succes în nici într-un domeniu”, susține Voronin.

Liderul PCRM a mai declarat că nu se opune ideii alegerii directe a președintelui de către popor, dar afirmă că acest lucru ar trebui să se întâmple doar în urma unui referendum național. 

Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Societate
Voronin despre Declarația de Suveranitate: Încă nu s-a făcut uz de toate oportunitățile ei

Amintim că în 2016 Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000. Instanţa declarat nule toate modificările operate la Legea Supremă, atunci când deputaţii au votat pentru trecerea la alegerea şefului statului de către Parlament, cu votul a trei cincimi din numărul total al deputaţilor aleşi.

Totodată, CCM a statuat că rămâne în vigoare mecanismul anterior de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, adică votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Astfel, chiar dacă timp de 11 ani în ţara noastră au funcţionat anumite mecanisme specifice republicilor parlamentare, asupra acestora plana o alură de neconstituţionalitate şi de nulitate, iar acest lucru  a fost descoperit abia acum 4 ani de Înalta Curte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0