Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Răsfoim file din istorie - Președinții Moldovei

Abonare
În ultimii 29 de ani, Republica Moldova a avut cinci președinți. Este vorba despre Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti și Igor Dodon.

În ultimii 29 de ani, țara noastră a avut 5 președinți. Toți candidații la funcția de președinte al țării, înainte de a ajunge în fotoliul de șef de stat,  le-au promis cetățenilor că vor trăi mai bine. Și-au îndeplinit promisiunile sau nu, rămâne la discreția cetățenilor să aprecieze.

Alegeri prezidențiale: cine candidează pentru postul de șef al statului - Sputnik Moldova
Video
Alegeri prezidențiale: Cine va lupta pentru funcția de șef al statului
Mircea Snegur a fost primul președinte al țării și a ocupat această funcție din 1990 până în 1997. El a fost numit în funcția de președinte de către Sovietul Suprem al RSSM. În perioada mandatului său, în 1992, a avut loc conflictul armat de la Nistru.

Din 1997 până în 2001, statul a fost condus de Petru Lucinschi. El a fost ales prin votul direct al cetățenilor. În acea perioadă au avut loc privatizările, s-a modificat Constituția, astfel încât președintele să fie ales de Parlament. În 2001, comuniștii au obținut victoria la alegerile parlamentare, iar Vladimir Voronin a devenit președinte al țării. El a fost votat de către majoritatea deputaților din Parlament. În 2005, Vladimir Voronin a fost reales de Parlament în funcția de președinte al țării.

În martie 2012 este ales președinte al țării Nicolae Timofti, la fel prin votul deputaților. În acele momente, în fața Palatului Republicii, sute de oameni se bucurau. Deși oamenii au avut multe așteptări, Timofti s-a remarcat doar prin discursuri de Revelion. În 2016, Curtea Constituțională a declarat nule modificările din 2000 la Legea Supremă. Astfel, următorul președinte a fost ales de popor. Dodon a câștigat scrutinul după ce a fost votat de majoritatea cetățenilor, în turul doi. Succesul obținut de Dodon i-a nemulțumit pe unioniști care au protestat în stradă. Rămâne să vedem acum cine va fi ales următorul președinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0