Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum putem călători în afara țării: Informații oficiale

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe state au modificat condițiile de traversare a frontierei. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prezintă informații despre alertele de călătorie.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția cetățenilor că mai multe țări au modificat regulile de traversare a frontierei. În continuare vă prezentăm informații despre condițiile de intrare în țările în care călătoresc sau sunt stabiliți mulți moldoveni. 

Italia

Ministerul de Externe informează că pe 30 septembrie a expirat valabilitatea decretului semnat anterior de premierul italian privind restricțiile de intrare în țară.

Vama Palanca - Sputnik Moldova
Societate
Vor plăti amendă! Îi vizează pe moldovenii din zona roșie

Cu toate acestea, este interzis în continuare accesul de intrare pe teritoriul acestui stat pentru cetățenii Republicii Moldova, deopotrivă cu cei ai Armeniei, Bangladeșului, Bosniei și Herțegovinei, Braziliei, Chile, Kuweitului, Macedoniei de Nord, Omanului, Serbiei și Columbiei. 

Au voie să intre în Italia cetățenii statelor UE, ai țărilor care fac parte din spațiul Schengen, cetățenii Regatului
Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, ai Andorrei, Principatului Monaco, Republicii San Marino și Statului Vatican, care au reședință sau domiciliu în Italia, precum și membrii familiilor acestora (soți, concubini, parteneri de concubinaj, copii care nu au atins vârsta de 21 de ani). 

Se face excepție și pentru personalul echipajelor, precum și pentru șoferii care efectuează curse regulate. De asemenea, pot intra în Italia „funcționarii și agenții Uniunii Europene sau ai organizațiilor internaționale”, precum și membrii misiunilor diplomatice. 

Federația Rusă 

Accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse este în continuare interzis. Se fac însă unele excepții. Este vorba despre persoanele care vin în Rusia pentru tratament, rudele de gradul întâi ale cetățenilor ruși, precum și persoanele care sosesc în Rusia pentru îngrijirea celor aflaţi în dificultate. 

Cehia

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii moldoveni pot călători în Cehia doar în cazul în
care au permis de ședere temporar sau permanent, o viză de lungă ședere, viză de
lucru sau un contract de muncă perfectat după data de 17 mai 2020.

Spania

Spania menține în continuare restricțiile de călătorie inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova și ai altor „țări terțe”.

Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Poți intra în România fără a sta în CARANTINĂ din 7 octombrie

Au acces pe teritoriul acestei țări doar rezidenții statelor membre UE, ai țărilor din Spațiul Schengen, Andorrei,
Monaco, Vaticanului și San Marino, precum și titularii unei vize de lungă ședere emisă de un stat UE sau de o țară din Spațiul Schengen. 

Fac excepții și lucrătorii transfrontalieri, profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, transportatorii de mărfuri, membrii misiunilor diplomatic,  studenții care își fac studiile într-un stat UE sau stat asociat Spațiului Schengen, muncitorii de înaltă calificare, inclusiv participanții la evenimente sportive de nivel înalt care au loc în Spania, persoanele care călătoresc din motive de familie imperative, persoanele care pot demonstra cu probe cauze de forță majoră, muncitorii sezonieri din sectorul agricol care au contracte de muncă, precum și rezidenții Algeriei, Australiei, Canadei, Georgiei, Japoniei,
Muntenegrului, Marocului, Noii Zeelande, Rwandei, Serbiei, Coreii de Sud, Thailandei, Tunisiei, Uruguayului și Chinei.

Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova au voie să călătorească în Marea Britanie. Această țară nu a impus restricții de călătorie pentru moldoveni. Totuși, cei care intenționează să meargă în această țară trebuie să știe că vor sta în carantină timp de 14 zile. 

Germania

Moldovenii care intenționează să călătorească în Germania trebuie să știe că doar anumite categorii de persoane au acces pe teritoriul acestei țări.

Историческое здание Рейхстага в центре Берлина - Sputnik Moldova
Germania: Cel mai mare număr de infectări cu COVID din aprilie
Pentru că Republica Moldova se află în lista statelor cu risc sporit de infectare cu COVID-19, le este permisă intrarea doar cetățenilor moldoveni care au permis de ședere sau domicili legal, contract de muncă ce confirmă ocuparea în domenii precum cel al sănătății, al industriei alimentare și al transportului de mărfuri.

Pot intra în Germania și persoanele care întrunesc condițiile de reîntregire a familiei, cele care au nevoie de tratament sau care merg la studii.
Timp de 72 de ore după traversarea frontierei cetățenii străini trebuie să efectueze testul COVID-19 sau să stea 14 zile în izolare.

România

Игорь Шаров Igor Șarov - Sputnik Moldova
Educație
Actele de studii din Moldova și România vor fi echivalate
Cetățenii străini, inclusiv cei ai Republici Moldova, nu pot intra în România, decât cei care sunt membri de familie ai cetățenilor români sau ai cetățenilor altor state membre ale UE sau statelor care fac parte din Spațiului Economic European cu rezidență în România. 

Pot intra în România și persoanele care au o viză de lungă ședere, un permis de ședere, precum și cele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de
ședere sau un alt document echivalent. De asemenea, au acces reprezentanții misiunilor diplomatice și persoanele aflate în tranzit, studenții, lucrătorii sezonieri în agricultură, lucrătorii înalt calificați.

Ucraina

Începând cu 28 septembrie moldovenii pot călători în Ucraina. Ei trebuie să prezinte însă testul COVID-19 la traversarea frontierei, precum și o poliță de asigurare care acoperă cheltuielile de tratament în cazul infectării cu coronavirus. 

Cei care nu prezintă testul negativ la COVID-19 vor fi obligați să stea în carantină 14 zile.

Mai multe informații despre condițiile de călătorie peste hotare puteți afla de aici>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0