Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor plăti amendă! Îi vizează pe moldovenii din zona roșie

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii sosiți din țările incluse în zona roșie, care au fost plasați în carantină și vor să iasă din țară până la expirarea celor 14 zile, o pot face, dar trebuie să știe că nu sunt scutiți de amendă.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Deși din 15 septembrie moldovenilor sosiți din zona roșie li s-a permis să iasă din țară înainte de expirarea celor 14 zile de carantină, puțini cunosc că sunt pasibili de sancțiuni dacă sfidează regimul de autoizolare.

Oficial, după decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 11 septembrie, ei pot părăsi teritoriul Republicii Moldova începând cu 15 septembrie fără să aștepte expirarea termenului de 14 zile. Dar trebuie să țină cont de un lucru foarte important pe care puțini îl cunosc sau îl descoperă stupefiați abia când ajung la frontieră - nu sunt scutiți de amendă! 

Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova
Societate
Poliția de Frontieră: Un cetățean a fost preluat de la vamă cu simptome ale COVID-19
„În punctul de trecere când ajunge cetățeanul și are o urgență și trebuie să plece - poftim! Nicio problemă! Achită amenda pentru încălcarea termenului de autoizolare și polițiștii de frontieră îi autorizează trecerea”, a declarat pentru Sputnik Moldova ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Olesea Dunas.

De altfel, și până pe 15 septembrie moldovenii care încălcau regimul de autoizolare erau amendați când încercau să iasă din țară. Șefa Serviciului de presă a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a explicat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova ce s-a schimbat după decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. 

„Diferența e numai în faptul că noi înainte nu le permiteam ieșirea din țară, dar acum le permitem - nu-i mai întoarcem și nu-i mai obligăm să meargă acasă ca să stea izolați până la expirarea celor 14 zile”, a spus Raisa Novițchi. 

Amenda pe care o plătesc cei care vor cu tot dinadinsul să iasă din țară, chiar dacă nu a expirat termenul de 14 zile de autoizolare, nu este una fixă, ci poate varia. 

„Până la urmă decizia o ia inspectorul sau agentul constator. Amenda este de la o unitate convențională, adică de la 50 de lei, până la 500 de unități convenționale sau 25 de mii de lei. Depinde... Dacă pleacă la muncă cetățeanul, a apărut ceva urgent pe parcurs - el trebuie să plece, dar el nu poate confirma acest fapt, noi suntem obligați să-l documentăm oricum și în cazul dat se decide. Amenda poate să fie până la 1000 de lei”, a mai declarat Raisa Novițchi pentru Sputnik. 

Девушка с ноутбуком во время самоизоляции - Sputnik Moldova
Experiență unică: Cum e să stai 14 zile în izolare în Ucraina, apoi alte 14 în Moldova

Amintim că la începutul acestei luni moldovenii stabiliți la Paris și la Nisa le-au cerut autorităților de la Chișinău să-i scutească de carantina de 14 zile la întoarcerea în țară. Ei au solicitat să li se permită acest lucru în cazul în care prezintă testul pentru despistarea COVID-19 făcut în Franța.

Președintele Asociației Moldovenilor din Nisa "Moldavița", Tatiana Zemba, și președintele Asociației „Papillon Dor” din Paris, Viorica Țîmbalari, au făcut un demers în acest sens către Guvern.

Deocamdată nu s-a dat curs solicitării. În schimb, câteva zile mai târziu Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a anulat interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova în cazul în care nu a expirat încă termenul de 14 zile de autoizolare. Lista cu statele incluse în zona roșie, la întoarcerea din care moldoveni sunt obligați să completeze fișa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile este actualizată odată la 14 zile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0