Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul politicii fiscale pentru 2021 „face abstracție de situația epidemică din țară și potențialul înrăutățirii acesteia”, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul economic Viorel Gîrbu.  

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Propunerile Ministerului Finanțelor privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 favorizează businessul mare, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul economic Viorel Gîrbu.

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gîrbu
Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare - Sputnik Moldova
Viorel Gîrbu

Menționăm că luni, 5 octombrie, Ministerul Finanțelor a publicat și a propus pentru consultare publică un document privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021.

Viorel Gîrbu: „Guvernul bate încă un cui în administrația locală”

După ce a studiat documentul, expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că „proiectul politicii fiscale reprezintă o evoluție a politicii fiscale naționale și prevede câteva aspecte regăsite în politicile fiscale din anii anteriori, implicit actualizarea scutirilor și ajustarea unor plăți stabilite în mărime nominală”.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Adevărul despre primarii din sate: Cum sunt aleși și cum își exercită mandatul

În document „se propune majorarea TVA la producția agricolă primară, dar reducerea TVA la anumite materiale folosite în agricultură - beneficiul aplicării acestei măsuri este totuși interpretabil”, în opinia lui Viorel Gîrbu.

Proiectul politicii fiscale, a mai observat expertul economic, „continuă tradiția ultimilor ani” și sub aspectul că „și pentru anul viitor, Guvernul central bate încă un cui în administrația locală - de această dată, eliminând scutirea la achitarea impozitului pe imobil și prin plafonarea taxelor locale”.

„Exodul populației din zonele rurale doar se va amplifica” în urma unor asemenea măsuri, a fost de părere Viorel Gîrbu.

În opinia expertului economic, documentul publicat de Ministerul Finanțelor avantajează businessul mare.

Dividendele urmează a fi impozitate la 50% din cota standard

„Proiectul documentului în cauză este unul pro-businessul mare. Deși Guvernul vorbește de uniformizarea cotelor impozitelor pe venit, dividendele urmează a fi impozitate în continuare la 50% din cota standard”, a subliniat Viorel Gîrbu.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert

Expertul economic a menționat, în context, că dividendele sunt „frecvent o sursă de venit pentru funcționarii noștri de rang înalt, așa cum arată declarațiile de venit ale acestora”.

De asemenea, a concluzionat Viorel Gîrbu, „autoritățile, implicit, favorizează exodul capitalului”, iar „în același timp se purcede la impozitarea veniturilor din dobânzi ale persoanelor fizice, se descurajează economisirea în sectorul privat”.

Majorarea accizelor la tutun poate conduce la creșterea pieței tenebre 

„Principalul factor care va genera creșterea veniturilor fiscale este majorarea accizelor. În acest sens, majorarea accizelor la tutun crește riscul dezvoltării pieței tenebre”, a comentat Viorel Gîrbu prevederile documentului făcut public de Ministerul Finanțelor.

Calculator, bani - Sputnik Moldova
Expert economic, despre politica fiscală și vamală din 2021

„Iar majorarea accelerată a accizelor la combustibil face și mai puțin accesibil transportul propriu pentru cetățenii acestei țări”, a constatat expertul economic.

Viorel Gîrbu a apreciat că „dependența Guvernului față de veniturile generate din aceste surse va crește, fapt care face politica fiscală să fie tot mai rigidă”.

În final, Viorel Girbu a constatat că „proiectul politicii fiscale face abstracție de situația epidemiologică din țară și potențialul înrăutățirii acesteia”.

Și expertul economic Roman Chircă a comentat documentul în cauză pentru Sputnik Moldova – iată articolul.

Cum și-a prezentat documentul Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a anunțat că măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 au ca obiectiv „soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Politică
Politica fiscală în 2021: Propunerile enunțate de Ministerul Finanțelor

Ministerul a dat asigurări că promovează o legislație fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice, își propune consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice, precum și susținerea mediului de afaceri.

„Totodată, prioritatea Ministerului Finanțelor în raport cu mediul de afaceri este simplitatea, claritatea și comoditatea procesului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor”, a afirmat instituția.

Principalele măsuri de politică fiscală și vamală propuse de Ministerul Finanțelor pentru anul viitor se referă la:

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Statul vrea să-ți dea bani și tu nici nu știi: Cât de simplu este să verifici acest lucru

1.     Revizuirea scutiriilor persoanelor fizice cu 5% - de la 24.000 de lei până la 25.200 de lei și respectiv de la 18.000 de lei până la 18.900 de lei, majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50% - de la 3.000 de lei până la 4.500 de lei și dezicerea de scutire pentru soț/soție;

2.     Standardizarea cotelor de impozitare a veniturilor persoanelor fizice;

3.     Eliminarea reținerii impozitului pe venit în cazul repartizării dividendelor între companii;

4.     Revizuirea cotelor TVA în agricultură;

5.     Continuarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale;

6.     Stabilirea accizelor la produsele din tutun, produsele alcoolice și produsele petroliere pe o perioadă de 3 ani;

7.     Includerea taxei rutiere în cota accizei aferentă produselor petroliere;

8.     Implementarea unui mecanism de subvenționare a companiilor de colectare și reciclare a ambalajelor.

După ce va examina propunerile care-i vor parveni până la 15 octombrie și va redacta documentul, Ministerul Finanțelor îi va remite Guvernului proiectul, iar Cabinetul de Miniștri, la rândul său, îl va transmite Parlamentului pentru adoptare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0