Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adevărul despre primarii din sate: Cum sunt aleși și cum își exercită mandatul

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы 2019
Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
În mediul rural, oamenii își aleg primarii nu după criteriul apartenenței de partid, ci în funcție de calitățile personale ale candidatului. Să fii primar la sat în zilele noastre și să nu-ți dezamăgești alegătorii este un act de eroism.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. În sate, comune, centre raionale, atunci când își aleg primarul, oamenii țin cont de calitățile personale pe care le-a demonstrat pretendentul la funcție de-a lungul timpului și mai puțin de culoarea politică a candidatului. 

Как жители Молдовы голосовали на местных выборах в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Primarii din Moldova sunt „eroi ai vremurilor noastre”: O invitație pentru aleșii locali

Criteriul apartenenței de partid al candidatului este important în Capitală și în orașele mai mari, unde oamenii nu-i cunosc prea bine la nivel personal pe candidați.

La raționamentele de care se conduc oamenii atunci când își aleg primarul s-a referit, într-o discuție cu reporterul Sputnik, coordonatorul Serviciului de Comunicare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Ana Moraru. 

Remarcând că aleșii locali sunt învinuiți deseori că trec de la un partid la altul, Ana Moraru a spus că aceasta se întâmplă din cauza „sistemului administrativ nefuncțional și practic totalitar, care depopulează satele noastre, concentrează toate resursele la centru și-i transformă pe primari în cerșetori”.

Primarii din mediul rural sunt nevoiți să facă față problemelor din localitate „fără bani, fără specialiști, fără justiție, fără legi clare” și fiind „înconjurați de o haită flămândă de politicieni, procurori, judecători, controlori, ”nacialnici” și afaceriști cu interese foarte îndepărtate de ale oamenilor din satele și orașele noastre”, a constatat responsabilul de comunicare al CALM.
Tatiana Badan - Sputnik Moldova
Tatiana Badan: Povestea unui primar de succes

Meritul primarilor de la sate este că anume ei „sunt cei care încearcă și, de multe ori, reușesc să reînvie speranța acolo unde se consideră că totul e pierdut”, a apreciat Ana Moraru.

Jurnalista a adăugat că, în ultimii doi ani, de când lucrează la CALM, a cunoscut „foarte mulți aleși locali care muncesc cu abnegație pentru a aduce investiții în comunitățile lor”.

Deoarece satele se confruntă cu problema unui deficit de cadre calificate, „primarii sunt nevoiți să devină specialiști în scriere de proiecte, juriști, contabili, șoferi sau chiar hamali”, a menționat Ana Moraru.

Pentru a corespunde așteptărilor celor care și-au dat votul pentru ei și a nu-și dezamăgi comunitatea, „mulți primari vin la Chișinău pentru a se instrui, merg în deplasări în încercarea de a stabili parteneriate ce le vor aduce niște bănuți în localități”, potrivit purtătorului de cuvânt al CALM. 

„Sunt primari care, din lipsa finanțelor în bugetele locale, primesc delegațiile din alte țări cheltuind banii proprii. Sunt aleși locali care, pentru ca copiii lor să aibă șansa să învețe la o facultate, sunt nevoiți să crească animale, să cultive legume și fructe. Iar unii chiar își iau concedii și pleacă peste hotare să muncească”, a povestit Ana Moraru.

Primarii sunt unii dintre „cei mai respectați și mai buni membri ai comunităților, care cunosc realitățile din satele și orașele noastre și care ar putea contribui la prosperarea statului Republica Moldova.

Сельский дом  - Sputnik Moldova
Guvernul Moldovei vrea să oprească plecarea moldovenilor peste hotare: Proiect nou

Ei trebuie doar ajutați, prin reguli clare de joc, descentralizare și autonomie locală reală, dar și mai multe posibilități de a soluționa problemele cetățenilor, fără a fi necesar să se închine celor de la guvernare”, a mai adăugat coordonatorul Serviciului de comunicare al CALM.

Oamenii care aspiră la funcția de primar „pot fi considerați eroi ai vremurilor noastre”, pentru că realitățile nu sunt întotdeauna „prielnice pentru activitatea plină de sacrificiu în cadrul unei primării”, a opinat președintele CALM, Tatiana Badan, într-un editorial publicat în ziarul organizației.

Fluxul de știri
0