CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Viorel Gîrbu este un expert economic în opinia căruia Banca Națională a Moldovei (BNM) ar trebui să adopte o strategie de „depreciere lentă a leului”, care ne-ar permite să ne pregătim „de eventuale șocuri valutare în viitor”.
„Nu știe încă nimeni care va fi impactul epidemiei în perioada următoare, spre finele anului”, a punctat Viorel Gîrbu într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova.
Viorel Gîrbu a semnalat că, în unele situații, pentru a menține poziția leului, BNM „a intervenit semnificativ pe piața valutară, fără a fi o necesitate stringentă în acest sens”. Leul puternic este și un factor care contribuie la diminuarea exporturilor, a subliniat Viorel Gîrbu.
Invitat în studioul Sputnik Moldova, Viorel Gîrbu, a comentat situația și comportamentul leului moldovenesc la ora actuală.
În opinia expertului economic, nu avem în prezent motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea leului moldovenesc, dar acesta poate fi comparat cu un „colos pe picioare de lut”, pentru că se sprijină în mare măsură pe transferurile de bani ale sutelor de mii de cetățeni care lucrează peste hotare.
„Leul moldovenesc a primit o primă lovitură în 1998, când s-a produs criza economică în Rusia. La acea vreme, leul depindea puternic de relațiile economice moldo-ruse. Până la acest moment, Moldova nu reușise să-și diversifice relațiile comerciale externe. Acum leul are un comportament demn, moneda noastră s-a întărit pe fundalul unei economii slabe pe ansamblu”, a comentat Viorel Gîrbu.
Leul moldovenesc este puternic acum, dar nu se bazează pe factori ce i-ar asigura stabilitatea într-o perspectivă următoare, în opinia expertului economic. Viorel Gîrbu a fost de părere că în Moldova sunt puțin folosite mecanismele monetare în promovarea intereselor economice naționale. Economia moldovenească este atipică: se bazează în mare parte pe consum, dar nu pe o bază solidă a capacităților de producție, a adăugat expertul.
„Stabilitatea leului depinde în mod direct de banii transferați de concetățenii noștri din străinătate. Importăm mai mult decât exportăm. În mare măsură, Bugetul țării este menținut pe linia de plutire pe baza acestor transferuri din străinătate. Economia țării s-ar prăbuși pur și simplu dacă aceste transferuri s-ar opri brusc”, a subliniat Viorel Gîrbu.
Posibilitatea unui asemenea scenariu nu poate fi neglijată cu desăvârșire, ținând cont de criza economică provocată de COVID-19. Din cauza pandemiei, un număr semnificativ de cetățeni au revenit în Republica Moldova, pentru că nu mai aveau un loc de muncă peste hotare.
În situația în care economia este foarte slabă, dacă transferurile de bani de peste hotare ar înceta la un moment dat, prăbușirea leului se poate produce foarte rapid, a concluzionat expertul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova