Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salvatorii continuă să scoată nămolul din ogrăzile oamenilor

Abonare
Salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lichidează în continuare consecințele ploilor torențiale din sudul țării.

CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Zeci de localnici din raionul Comrat au venit și astăzi să le dea o mână de ajutor salvatorilor în lichidarea consecințele ploilor abundente din 29 septembrie, care au dus la înnămolirea mai multor locuințe, ogrăzi și fântâni.

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă acum în localitățile afectate de ploi din Găgăuzia
A fost scos nămolul din gospodăriile oamenilor, au fost desfundate două canale de scurgere pluvială, iar specialiștii au restabilit conductele de alimentare cu gaze naturale. În aceste acțiuni au fost implicate 86 de persoane cu 21 de unități de tehnică. 

”Pe parcursul ultimelor zile, peste 500 de tone de nămol au fost scoase din ogrăzile și casele afectate de precipitații. Polițiștii și soldații Forțelor Armate au intervenit în peste 40 de gospodării particulare care au fost curățate. În continuare la fața locului urmează să activeze comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor”, precizează reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Ploaia din 29 septembrie a făcut prăpăd în sudul țării

Aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale din 29 septembrie. În Comrat, precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale. Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Totodată, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din Găgăuzia. Porțiuni de drum au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. 

Autoritățile au promis ajutor persoanelor afectate de inundații

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia
La Comrat a avut loc o ședință de urgență la care a participat premierul Ion Chicu, conducerea Găgăuziei și reprezentanții structurilor implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente care au inundat numeroase case.

Ion Chicu s-a întâlnit cu sinistrații, care au pierdut locuințele din cauza stihiei și le-a promis ajutor. Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale.

„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.

Liliana Pușcașu - Sputnik Moldova
Tragic: Câte gospodării au fost afectate de ploile torențiale
Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a declarat pentru Sputnik Moldova că la Comrat au fost afectate aproximativ 50 de case. Nămolul a pătruns în încăperi, a inundat subsoluri și alte construcții. Au pierit din această cauză păsările și animalele domestice crescute în gospodării. Cele mai fragile construcții nu au rezistat în fața stihiei și s-au prăbușit. Locatarii acestor clădiri au fost adăpostiți temporar la căminul Universității de Stat din Comrat. Puhoaiele s-au dezlănțuit după ce albia râului Iaplug s-a revărsat.

O inundație similară s-a produs la Comrat la începutul lunii iunie. Expertiza a scos la iveală necesitatea de a efectua lucrări de drenaj și de a curăța albia râului Ialpug, precum și de a crea două lacuri mici de acumulare. Acest proiect ar putea costa bugetul 8 milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0