Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia

© Photo : Maxim TopalВизит Иона Кику в Комрат
Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a nu admite inundarea cartierelor de rezidențiale, este nevoie de efectuat lucrări de drenaj și de curățat albia râului Ialpug. Guvernul este dispus să ofere sprijin financiar în acest sens. 

COMRAT, 29 septembrie - Sputnik, Aleksei Kartashilov. La Comrat a avut loc astăzi o ședință de urgență la care a participat premierul Ion Chicu, conducerea Găgăuziei și reprezentanții structurilor implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente, care au inundat numeroase case. 

© Photo : Maxim TopalPremierul Ion Chicu a participat la o ședință de urgență la Comrat
Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia - Sputnik Moldova
Premierul Ion Chicu a participat la o ședință de urgență la Comrat

Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale. 

„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.

A suferit mari pagube și compania turcească ONUR, care efectuează lucrări de reparație a drumurilor în sudul Republicii Moldova. Puhoaiele de apă au inundat 15 automobile și încăperile în care locuiau muncitorii. Oamenii rămași fără un acoperiș deasupra capului au fost cazați la hoteluri, la căminul Universității de Stat din Comrat și în taberele de vară. 

© Photo : Maxim TopalVizita lui Ion Chicu în Găgăuzia
Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia - Sputnik Moldova
Vizita lui Ion Chicu în Găgăuzia

O inundație similară s-a produs la Comrat la începutul lunii iunie. Expertiza a scos la iveală necesitatea de a efectua lucrări de drenaj și de a curăța albia râului Ialpug, precum și de a crea două lacuri mici de acumulare. Acest proiect ar putea costa bugetul 8 milioane de lei. 

© Photo : Maxim TopalPremierul a vizitat localitățile inundate din Găgăuzia
Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia - Sputnik Moldova
Premierul a vizitat localitățile inundate din Găgăuzia

„Costul va fi mare, dar acum trebuie în cel mai scurt timp să curățăm râul pe o porțiune de un kilometru - pentru asta e nevoie de 1,8 milioane de lei. Tehnică pentru lucru noi avem”, a menționat primarul Comratului Serghei Anastasov. 

Pericolul inundațiilor persistă în satul Dezghingea. Nivelul apei în lacul din apropiere continuă să crească. 

„Am cumpărat două pompe și toți lucrătorii noștri sunt pe loc, pompează apa. Salvatorii nu sunt pe loc, ei pur și simplu nu reușesc”, a spus primarul Vasilii Capsamun. 

Premierul Ion Chicu a spus că trebui cât mai curând să fie evaluate pagubele materiale pentru a le oferi suport sinistraților. Elaborarea de către Agenția Apele Moldovei a proiectului de curățare a râului și de drenaj va lua mult timp, „timp de care nu dispunem”, a menționat șeful Guvernului.  

„Este nevoie de o curățare prealabilă a albiei râului, ca să nu mai avem parte de astfel de situații în această toamnă. Noi, Guvernul și conducerea Găgăuziei, vom aloca sursele necesare în aces sens. Asta îi va încuraja pe oamenii care așteaptă acțiuni de la noi și va permite să așteptăm în siguranță elaborarea proiectului. Sigur că e nevoie de bani mulți, dar nu sunt chiar atât de mulți încât să punem în pericol viața și proprietățile oamenilor. Trebuie să facem asta foarte repede”, a declarat Ion Chicu. 

Premierul a ajuns în capitala Găgăuziei în această seară pentru a vedea personal situația în urma inundațiilor. Ion Chicu s-a întâlnit cu sinistrații, care au pierdut locuințele din cauza stihiei. El le-a promis ajutor. 

Din cauza ploilor puternice cel mai mult a avut de suferit Găgăuzia. Aici au fost inundate sute de case, a fost spart gazoductul și au fost distruse drumuri. 

Precipitații au creat mari probleme și în raioanele Leova și Cimișlia. Acolo în șase localități a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru pomparea apei din gospodării. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0