Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei

© Photo : Banca Națională a MoldoveiВ Молдове к 30-летию государственного флага выпустили новую 10-леевую монету
В Молдове к 30-летию государственного флага выпустили новую 10-леевую монету - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre factorii care au condus la fortificarea leului moldovenesc și consecințele nefaste ale acestui fenomen pentru economie.

Leul moldovenesc este puternic în ultima vreme, dar acest fapt are și consecințe negative pentru economia țării în general. Printre efectele nefavorabile ale leului puternic se numără descurajarea exporturilor și deflația (reducerea ritmului inflaționist), a menționat expertul economic Roman Chircă, invitat în studioul Sputnik Moldova.

© Sputnik / Карай АндрейRoman Chircă
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei - Sputnik Moldova
Roman Chircă

În opinia sa, Banca Națională a Moldovei (BNM) „ar trebui să facă în acest sens intervenții”, să recurgă la anumite ajustări.

Монета номиналом один рубль. - Sputnik Moldova
Societate
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova

„Nu-i vorba de o prăbușire a leului. Este vorba de anumite instrumente sau reacții de ajustare a cursului la anumite cotații valutare, care să fie stimulatoare pentru economia națională, pentru exportatori”, a precizat Roman Chircă ce are în vedere.

Reamintim că, recent, și președintele Igor Dodon a constatat că leul moldovenesc puternic contribuie la reducerea exporturilor și nu reflectă o realitate a economiei. Șeful statului a comentat fenomenul răspunânzându-i unei cetățence, care l-a întrebat de ce rubla rusească este atât de ieftină acum în Republica Moldova. Precizăm că prețul rublei rusești este mai mic cu 5-6 bani acum, comparativ cu situația de acum un an.

„Un leu puternic face mărfurile moldovenești mai scumpe pe piețele externe. Un leu puternic contribuie la încătușarea economiei”, a spus expertul economic Roman Chircă.

Precizăm că, potrivit statisticilor oficiale, pentru intervalul ianuarie-iulie 2020, scăderea exporturilor este de 12,8%, comparativ cu ianuarie-iulie 2019.

Leul s-a întărit pentru că avem multă valută

În mod cronic, leul moldovenesc este supraapreciat în ultima perioadă, „iar acest lucru are o explicație obiectivă”, a constatat Roman Chircă.  

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local

Expertul economic a explicat factorii care au condus la fortificarea leului. Potrivit lui, chiar dacă exporturile au scăzut „cu vreo 9% de la începutul acestui an”, ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19, în Republica Moldova a continuat să vină valută într-un volum semnificativ – din remitențele cetățenilor aflați la muncă peste hotare și din suportul financiar acordat de partenerii externi.

Banii veniți din exterior „au pus presiune pe leu în sensul fortificării acestuia”, a spus Roman Chircă. „Remitențele noastre sunt o sursă precum ar fi petrolul pentru alte state”, a adăugat expertul economic.

Adică, euro sau dolari erau suficienți pe piața valutară internă, astfel încât prețul acestora în lei nu a crescut.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert

În Republica Moldova, moneda euro se menține într-un coridor stabil de fluctuație de 19,50 lei. „Iar dolarul american s-a depreciat față de leu mai mult datorită factorilor externi, datorită deprecierii acestuia pe piețele internaționale”, a precizat Roman Chircă.

În această situație, Banca Națională a Moldovei (BNM) s-a confruntat cu această presiune mai mare a valutei pe piața internă comparativ cu alte perioade sau chiar comparativ cu alte state.

„Avem și această situatie - valutele din regiune s-au depreciat mai mult decât în Republica Moldova, pentru că fluxurile financiare în valută, raportate la proporțiile economiei moldovenești, sunt mult mai mari decât în statele din regiune”, a subliniat Roman Chircă.

„Avem foarte multă valută pe piață. Chiar și BNM a ajuns acum la un nivel-record al rezervelor valutare – 3,4 miliarde de dolari. Este un record absolut pentru Republica Moldova”, a adăugat expertul economic.

„Și acest lucru se resimte. Pentru că sunt dezavantajați exportatorii, se produce deflația”, a constatat expertul economic.

Strângere de mâna - Sputnik Moldova
Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții

Leul puternic nu este principalul motiv al scăderii exporturilor moldovenești – restricțiile impuse din cauza COVID-19 ar fi factorul determinant.

„Toate economiile sunt în recesiune, cererea de mărfuri a scăzut peste tot”, a constatat Roman Chircă.

La cursul valutar al BNM pentru 2-4 octombrie, un dolar american echivalează cu 16,96 lei, un euro – cu 19,92 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,09 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

© Photo : BNMRatele de schimb (curs valutar) BNM pentru 2-4 octombrie
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 2-4 octombrie

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0