Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Accesați arhiva multimediaМонета номиналом один рубль.
Монета номиналом один рубль. - Sputnik Moldova
Abonare
Cursul rublei „este atât de mic” în Moldova, pentru că „leul se întărește”, i-a răspuns președintele Igor Dodon unei cetățence. Prețul rublei rusești a scăzut cu 5-6 bani moldovenești într-un an.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Igor Dodon a fost întrebat de o cetățeancă „de ce cursul rublei este atât de mic în Moldova”, iar șeful statului i-a oferit o explicație în cadrul emisiunii sale săptămânale „Președintele răspunde” din 18 septembrie. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert

Cursul rublei rusești este mic „pentru că leul se întărește”, a răspuns președintele Igor Dodon. El a adăugat că menținerea unui leu puternic este o politică a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Precizăm că, la cursul oficial al BNM din 18 septembrie, o rublă rusească echivalează cu 22,15 bani. Exact cu un an în urmă, pe 18 septembrie 2019, rubla rusească era echivalentă cu 27,59 de bani în cotațiile BNM.

Prin urmare, prețul rublei a scăzut cu 5-6 bani în Moldova într-un an, iar aceasta însemnă mai puțini lei încasați la casele de schimb de oamenii care convertesc ruble rusești, câștigate în Federația Rusă.   

Totodată, Igor Dodon a adăugat că un leu puternic defavorizează și exporturile moldovenești.

Precizăm că exportatorilor moldoveni le este convenabil să vândă mărfuri peste hotare atunci când le cumpără aici la un preț mai redus, adică atunci când leul este mai puțin puternic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0