Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Businessman din Moldova, despre afacerile cu parteneri ruși

© Sputnik / Mihai CarausMere satul Leordoaia, raionul Călărași
Mere satul Leordoaia, raionul Călărași - Sputnik Moldova
Abonare
La Forumul economic moldo-rus s-a vorbit despre problemele și realizările oamenilor de afaceri, despre proiecte bilaterale, despre felul în care este monitorizată calitatea produselor agricole moldovenești.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. În cadrul Forumului moldo-rus de cooperare economică, inaugurat astăzi la Chișinău, au vorbit oameni de afaceri care participă la eveniment, reprezentanți ai unor proiecte bilaterale în domeniul economiei și afacerilor, responsabili de monitorizarea calității produselor agroalimentare.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a vorbit la Forumul economic moldo-rus

„Noi suntem plini de entuziasm și vrem sa extindem relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova”, a spus omul de afaceri Vasile Chirtoca, preşedintele „DAAC Hermes”, una dintre cele mai mari companii moldovenești.

Vasile Chirtoca a apreciat că, „pe parcursul ultimilor vreo șapte ani, relațiile moldo-ruse s-au consolidat destul de mult, situația s-a schimbat în bine” și datorită faptului că la Chișinău „s-a schimbat guvernarea, au venit socialiștii la putere”, iar președintele Igor Dodon „a luat decizii corecte”.

© Sputnik / OsmatescoVasile Chirtoca
Businessman din Moldova, despre afacerile cu parteneri ruși - Sputnik Moldova
Vasile Chirtoca

„Tot ce putem face este să extindem aceste relații, nu doar pentru relațiile economice, dar și pentru a consolida pacea în regiune”, a adăugat Vasile Chirtoca.

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata să continue această colaborare

Omul de afaceri a spus că în ultimii ani compania sa și-a extins cooperarea cu partenerii ruși, inclusiv cu oamenii de afaceri din ținutul Krasnodar.

O problemă semnalată de Vasile Chirtoca în afacerile moldo-ruse este scăderea cursului rublei rusești.

„Sunt probleme legate de rubla rusească, achitările care se fac. (...) Vom vedea cum funcționează mai departe sistemul financiar. (...) Oamenii de afaceri din Republica Moldova vor și ei să aibă posibilitatea să exporte într-un volum mai mare. (...) Situația este delicată”, a spus omul de afaceri.  

În cadrul forumului, responsabilii de calitatea produselor moldovenești și exportatorii s-au referit la riscurile care țin de calitatea producției și la mecanismele prin care acestea sunt gestionate, despre felul în care sunt depășite problemele semnalate de „Rosselhosnadzor” și ”Rosspotrebnadzor”.

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Chicu: Federația Rusă este un partener important al Moldovei
Vorbitorii au mai menționat că există o diferență între sistemele de certificare și alte reglementări pentru produsele destinate piețelor din UE și pentru cele destinate pieței ruse, piețelor din CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

De asemenea, la forum au fost prezentate informații despre proiectul moldo-rus „Agrohub Moldova”, menit să extindă schimburile de mărfuri bilaterale.

Între altele, proiectul își propune achiziționarea și procesarea produselor agricole de la fermierii moldoveni, să asigure legătura între fermieri și rețelele comerciale, să-i finanțeze pe fermieri în schimbul cultivării unor produse anume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0