Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu: Federația Rusă este un partener important al Moldovei

Abonare
Pentru Moldova este foarte importantă activizarea colaborării economice și comerciale atât cu Rusia, cât și în cadrul CSI, a declarat premierul Ion Chicu. 

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Moldova și Rusia au premisele necesare pentru dezvoltarea și extinderea cooperării reciproc avantajoase, precum și pentru restabilirea completă a legăturilor comerciale și economice. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în discursul său rostit în cadrul Forumului economic moldo-rus, care se desfășoară astăzi. 

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata să continue această colaborare
„Pentru Moldova astfel de evenimente reprezintă o platformă importantă pentru promovarea dialogului în vederea dezvoltării cooperării bilaterale comerciale și economice reciproc avantajoase, a intensificării activităților de investiții, precum și a cooperării în domenii de interes reciproc. Sunt foarte bucuros că eforturile noastre comune vizează susținerea potențialului existent, inclusiv exportul, precum și dezvoltarea avantajelor interacțiunii comerciale și economice" a spus Chicu.

Premierul a subliniat că „eforturile guvernului moldovean vizează acum asigurarea unei creșteri și dezvoltări economice durabile, consolidarea atractivității economice prin dezvoltarea și susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea calității mărfurilor”.

„Comunitatea globală se confruntă acum cu amenințarea reprezentată de pandemia de coronavirus, care afectează toate domeniile vieții noastre. În realitățile actuale, când amploarea consecințelor pandemiei este încă dificil de evaluat pe deplin, inclusiv a impactului asupra economiilor țărilor noastre, sprijinul pentru o cooperare stabilă în sfera comercială și economică devine actual", a adăugat premierul.

Potrivit oficialului, "este extrem de importantă intensificarea și diversificarea economică și comercială și diversificarea structurii comerțului, atât la nivel bilateral cu Rusia, cât și în cadrul CSI".

Restabilirea relațiilor normale între Rusia și Moldova: negocieri între Putin și Dodon - Sputnik Moldova
Video
Restabilirea relațiilor între Rusia și Moldova: negocieri între Putin și Dodon

În soluționarea acestei sarcini, potrivit prim-ministrului, „comunitatea de afaceri din cele două țări ar trebui să fie implicată activ”.

„Considerăm că sarcina noastră comună este să menținem echilibrul în situația actuală, menținând în același timp stabilitatea economică și socială, să acționăm astfel încât efectele pozitive ale cooperării să fie resimțite de cetățenii țărilor noastre. Promovarea proiectelor inovatoare, consolidarea activității comune pentru dezvoltarea proiectelor reciproc avantajoase, a căror implementare are drept scop asigurarea succesului cauzei comune, sunt extrem de importante", a mai spus Chicu.

Premierul a atras atenția asupra faptului că „Moldova este deschisă și sprijină astfel de cauze”.

„Federația Rusă este un partener important pentru țara noastră. Prin eforturi comune, având în vedere potențialul existent al cooperării bilaterale în sectoare precum agricultura, industria, construcțiile, turismul, cred că astăzi ambele țări au condițiile prealabile necesare pentru dezvoltarea ulterioară și consolidarea cooperării reciproc avantajoase, precum și pentru restabilirea deplină a legăturilor comerciale și economice", a declarat Ion Chicu. 

Premierul a menționat că Moldova are anumite avantaje în regiune, își îmbunătățește constant climatul de afaceri, ocupând poziții bune în ratingurile internaționale.

"Astfel de modele de afaceri precum zonele economice libere, parcurile industriale sunt atractive pentru desfășurarea activităților de producție destinate exportului", a adăugat șeful Cabinetului de miniștri. 

Guvernul, după cum a subliniat Chicu, se angajează să construiască parteneriate pe termen lung și reciproc avantajoase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0