Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a vorbit la Forumul economic moldo-rus

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un mesaj de salut, Igor Dodon le-a mulțumit participanților la Forumul economic moldo-rus pentru contribuția pe care o au la colaborarea bilaterală.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Președintele Igor Dodon a avut astăzi un mesaj de salut în format video pentru participanții la Forumul moldo-rus de cooperare economică, desfășurat la Chișinău.

„În condiții de pandemie și în situația economică actuală complicată, Rusia rămâne a fi un important partener strategic și un important partener economic al Republicii Moldova”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a menționat că schimburile comerciale moldo-ruse s-au diversificat și au crescut în ultimii ani. De asemenea, „relația de colaborare dintre regiunile țarilor noastre s-a extins”, a adăugat președintele.

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata să continue această colaborare

„În perioada anilor 2016-2019, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Rusia au crescut cu 23%”, a spus șefului statului.

Igor Dodon a menționat și faptul că în fiecare an se întrunesc comisiile guvernamentale de colaborare bilaterală, iar mâine, la Chișinău, va avea loc o nouă asemenea ședință.

Șeful statului le-a spus participanților la forum că în relațiile moldo-ruse trebuie aprofundată, între altele, cooperarea în industrie, agricultură, logistică, sunt necesare „proiecte comune, ca să extindem relațiile comercial-economice”.

„Vă invit să utilizați la maximum aceste perspective și posibilități. Vă mulțumesc pentru contribuția pe care o aveți la colaborarea moldo-rusă”, a mai spus Igor Dodon.

Anul acesta, exporturile moldovenești pe piața rusă au fost împiedicate și de pandemia COVID-19, iar în ultimii ani s-au confruntat cu „bariere tehnice” și cu o „scădere a cererii pe piața Federației Ruse”, a comentat analistul economic Roman Chircă, solicitat de reporterul Sputnik.

Restabilirea relațiilor normale între Rusia și Moldova: negocieri între Putin și Dodon - Sputnik Moldova
Video
Restabilirea relațiilor între Rusia și Moldova: negocieri între Putin și Dodon

„Comerțul cu Ucraina și Rusia a scăzut din cauza multiplelor bariere tehnice și de tranzit impuse istoric de Ucraina în tranzitul mărfurilor moldovenești”, a menționat expertul economic.

Totuși, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în ianuarie-iulie 2020, exporturile moldovenești către Federația Rusă au crescut cu 4,2%, comparativ cu intervalul ianuarie-iulie 2019.

În intervalul ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat în Federația Rusă mărfuri în valoare de 137,49 milioane de dolari și a importat produse rusești ce au însumat 337,61 milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale.

În această situație, în primele șapte luni ale anului 2020, în schimburile comerciale moldo-ruse, soldul balanței comerciale este negativ pentru Republica Moldova, cifrându-se la 200 de milioane de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0