Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică

© Sputnik / Miroslav RotariСветлана Бивол
Светлана Бивол  - Sputnik Moldova
Abonare
Directoarea Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" a vorbit într-un interviul oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova despre consecințele incendiului care a distrus în totalitate clădirea instituției culturale.
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică - audio

În anul în care Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" trebuia să sărbătorească cea de-a 80-a aniversare, clădirea instituției a fost înghițită de flăcări.

Au trecut câteva zile de la acest incendiu care a avut o mare rezonanță în societate. Multe mesaje de încurajare au venit în adresa celor pentru care Filarmonica a fost cea de-a doua casă.

"Tragedia este una foarte mare. Totul s-a întâmplat ca într-un film de groază. Trebuie să recunoaștem că clădirea a fost una foarte veche și chiar un scurt circuit a putut să provoace un incendiu și să cuprindă întreaga instituție în flăcări. Instituția datează din 1912. Este o clădire veche, cu bârne de lemn uscate, dar oricum era o clădire puternică. S-au făcut câteva lucrări de reparație, însă una serioasă nu a fost din 1962", a declarat pentru Sputnik directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol.

Ea afirmă că în momentul în care s-a produs incendiul în incinta Filarmonicii se aflau aproximativ 50 de persoane. Angajații instituției culturale nu și-au dat seama de pericol până când s-au pomenit cu echipa de pompieri în incinta clădirii.

Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Video
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională
"A fost surprinzător când am văzut pompierii. Noi nu am simțit nimic, nici nu realizam ce se întâmplă. Am fost rugați să ne luăm lucrurile și să ieșim foarte repede afară. Pompierii înțelegeau cât de mare este pericolul de răspândire a flăcărilor într-o asemenea clădire veche", a mărturisit directoarea Filarmonicii.

Svetlana Bivol spune că odată cu filarmonica a fost mistuită o întreagă istorie, un patrimoniu cultural al națiunii.

"Am stat până la ora zece seara – plângeam și ne uitam că nu putem face nimic. Pereții clădirii se pot reconstrui, dar este tragic că a ars acel parfum al istoriei, energia pe care o emana instituția. Au ars patru piane vechi, dar totuși au putut fi salvate multe instrumente muzicale, iar pentru noi acest lucru deja a fost o victorie", a relatat ea.

© Sputnik / Mihai CarausIncendiu în clădirea Filarmonicii „Serghei Lunchevici”
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică - Sputnik Moldova
Incendiu în clădirea Filarmonicii „Serghei Lunchevici”

Directoarea Filarmonicii le este recunoscătoare autorităților pentru că au întreprins măsuri astfel încât colectivul artistic să continue să activeze și să bucure publicul prin creația sa, chiar dacă va face asta provizoriu de pe alte scene artistice.

"Autoritățile ne asigură că vom avea un sediu nou. Tare vreau să se întâmple acest lucru. O perioadă de timp angajații Filarmonicii își vor continua activitatea în alte instituții. Suntem recunoscători, dar la moment moralul tuturor angajaților este la pământ", a punctat Svetlana Bivol.

Partiturile arse din Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională
Amintim că pe 24 septembrie un incendiu devastator a mistuit sediul Filarmonicii Naționale. A ars o suprafață de aproximativ 3500 de metri pătrați, iar tavanul din sala principală s-a prăbușit. După lichidarea totală a incendiului, pompierii au efectuat lucrări de demontare și de spălare a construcției, iar laboratorul experimental anti-incendiar va merge la fața locului pentru a stabili cauzele izbucnirii flăcărilor. 

De menționat este că și directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a făcut o expertiză prealabilă a clădirii Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici", distrusă de incendiul puternic. Ștefăniță a declarat pentru Sputnik Moldova că 80 la sută din clădire a fost distrusă de flăcări și trebuie construit alt sediu. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0