Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională

© Sputnik / Crina BaleaPartiturile arse din Filarmonica Națională
Partiturile arse din Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a anunțat că colectivul Filarmonicii Naționale va continua să activeze. În același timp, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate construcției unei noi clădiri.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. De dimineață, premierul Ion Chicu, împreună cu președintele țării, Igor Dodon, și ministrul Culturii, Igor Șarov, au fost să vadă ce a rămas în urma incendiului izbucnit ieri la Filarmoinicii Națională ”Serghei Lunchevici”. Mai târziu, Șeful Cabinetului de miniștri a anunțat pe Facebook că majoritatea partiturilor care se aflau în biblioteca Filarmoinicii au fost salavate. 

© Sputnik / Crina BaleaPartiturile arse din Filarmonica Națională
Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Partiturile arse din Filarmonica Națională

Premierul i-a asigurat pe artiștii Filarmonicii că vor reveni pe scenă. 

”Am pierdut completamente clădirea, dar ce e mai valoros - colectivul artistic, va continua să activeze și să ne bucure cu creația lor divină. Provizoriu, de pe alte scene artistice. În scurt timp, le vom pune la dispoziție și instrumentele muzicale necesare. Mulțumesc din inimă tuturor prietenilor Moldovei, care deja și-au anunțat dorința de a ne ajuta în procesul de construcție a unui nou edificiu al Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău”, a spus premierul Ion Chicu. 

Soluții temporare pentru artiști

Ulterior, premierul Ion Chicu a prezidat o ședință în cadrul căreia au fost discutate măsurile ce trebuie întreprinse  în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale.

Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Societate
Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii

Astfel, în următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în funcție de rezultat se va decide dacă edificiul va fi demolat sau restabilit.

Totodată,  a fost identificat un sediu temporar pentru angajații instituției culturale, care dispune și de o sală pentru repetiții. În caz de necesitate, pregătirile pentru concerte ar putea să se desfășoare în una din sălile Palatului Republicii.

Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. De asemenea, mai mulți cetățeni și ambasadorilor acreditați în țara noastră și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural.

 „Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica”, a subliniat premierul

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a făcut o expertiză prealabilă a clădirii Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, distrusă de incendiul puternic. Ștefăniță a declarat pentru Sputnik Moldova că 80 la sută din clădire a fost distrusă de flăcări și trebuie construit alt sediu. 

Astăzi, și președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că va fi organizat un concurs public de proiect a construcției Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. În același timp, Minsterul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik

 

Fluxul de știri
0