Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Maladiile cardio vasculare dețin întâietatea în topul mortalității în Republica Moldova. Despre cauzele și profilaxia lor aflați de la medicul cardiolog Gheorghe Manolache.
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

000 - Sputnik Moldova
Cele mai sănătoase alimente pentru inimă, care previn infarctul - sfatul nutriţionistului

Incidența bolilor cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusive și în Republica Moldova.

Potrivit medicului cardiolog Gheorghe Manolache, există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, printre care bolile cardiace coronariene, cardiomiopatia, boli cardiace ischemice, boli cardiace hipertensive, boli cardiace inflamatorii și valvulopatii cardiace.

"În Republica Moldova, mii de oameni suferă de diverse maladii cardiovasculare. Cel mai frecvent se întâlnește infarctul miocardic și ictisul cerebral. Mulți moldoveni nu atrag atenție la primele simptome, nu consultă medicul, nu urmează tratamentul prescris de specialist și în consecință se aleg cu probleme foarte serioase sau chiar ajung la deces", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul cardiolog.

Gheorghe Manolache susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

"Unii oameni își bat joc de sănătatea lor. Consumul excesiv de alcool, fumatul, modul sedentar de viață, alimentația incorectă, lipsa practicării unei activități fizice – toate acestea, mai devreme sau mai târziu, vor avea consecințe nefaste", a explicat el.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii nu vor fuma, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterial, colesterolul crescut și diabetul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0