Agricultorii din țara noastră au organizat mai multe proteste după ce culturile agricole le-au fost compromise de secetă. Aceștia au cerut despăgubiri de la stat, iar ulterior Guvernul a propus compensații.
Astfel, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură oferă, în baza dosarelor prezentate de către agricultori, 1500 de lei pentru un hectar de grâu compromis, 1530 pentru un hectar de orz de toamnă sau 1620 de lei pentru terenurile reînsămânțate. În cazul rapiței compensația este de 2100 de lei.
Viorel Chivriga a fost întrebat dacă această sumă este suficentă și dacă statul a putut să vină cu un ajutor mai mare pentru agricultori.
"Este greu de făcut o estimare a ajutorului acordat de stat, luând în calcul situația privind efectele pandemiei, și în general situația economică a țării. Altceva este că am avut ani destul de complicați, iar unele lecții așa și nu au fost învățate", a declarat expertul economic.
Potrivit expertului, situația în care s-au pomenit agricultorii a putut fi evitată, întrucât acesta nu este primul an în care se confruntă cu probleme.
"Nu este prima oară când condițiile climaterice prezintă un factor de risc. Multe lucruri puteau fi prevenite. Dacă anterior Guvernul venea cu măsuri pe termen mediu și lung precum: sisteme de irigare, asigurarea în agricultură, măsuri care puteau ajuta agricultorii și altele, situația putea fi evitată”, a punctat expertul economic.
De menționat este că în prezent agricultorii pot depune dosarele la AIPA pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de grupa I. Termenul limită de recepționare a dosarelor este 18 septembrie.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova