Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu: Avem suficient grâu pentru a acoperi necesitățile interne de consum

© Photo : Miroslav RotariИон Кику
Ион Кику  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a venit cu mai multe precizări în legătură cu recolta de grâu din acest an. Chiar dacă țara noastră a fost afectată de secetă, premierul dă asigurări că există suficient gâu pentru a acoperi necesitățile interne de consum.

CHIȘINĂU, 14 sept - Sputnik. Premierul Ion Chicu dă asigurări că necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt acoperite, chiar dacă țara noastră s-a confruntat cu seceta. Declarațiile au fost făcute după ședința cu președintele țării, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu a felicitat Armata Națională: Ce mesaj le-a transmis premierul militarilor

În acest an au fost recoltate aproximativ 800 de mii de tone de porumb, iar consum anual intern este de 700 de mii de tone. Ion Chicu a declarat că necesitățile interne sunt acoperite. Acesta s-a referit și la culturile de floarea-soarelui. El susține că cele 400 de mii de tone recoltate acoperă necesitățile interne de consum.

„Nu a dispărut de pe agendă subiectul acordării suportului pentru agricultori. AIPA recepționează până la 18 septembrie solicitările de compensații parțiale de prima grupă. Acele 1500 de lei pentru grâu și mai mult pentru alte culturi. Se achită acești bani”, a menționat Chicu.

Premierul Ion Chicu s-a arătar optimist și în cazul producție pentru export. 

„Vedem că în jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Deci nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu. Cu atât mai mult că avem oferte pe piața din Ucraina la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”, A declarat Ion Chicu. 

Premierul a precizat că continuă evaluarea pentru grupa a doua de culturi. Potrivit lui, urmează să decidă cu ce suport vor putea veni autoritățile în funcție de rezultatele evaluării. Acesta a declarat că în cazul disponibilității mijloacelor financiare autoritățile vor veni cu o nouă rectificare ca să poată acorda sprijin.

Ion Chicu urmează să aibă întrevederi cu agricultorii în această săptămâna. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0