Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat: Ajutor din partea statului pentru agricultori și profesori în contextul ”COVID-19”

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaAgricultură
Agricultură - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat proiectul de lege care prevede susținerea cadrelor didactice și agricultorilor, în contextul ”COVID-19” și a secetei. Proiectul urmează să fie votat în lectura a doua.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Deputații au votat proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative pentru susținerea cadrelor didactice, producătorilor agricoli și a altor categorii de angajați și angajatori, în condițiile efectelor economice ale pandemiei ”COVID-19” și a secetei.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Societate
Legislativul a votat modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat

Au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că, pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021, nu se limitează volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere. Aceste prevederi vor viza peste 3900 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

Astfel, în cazul insuficienței de cadre, conducătorii instituțiilor de învățământ le pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru, de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadre didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

Un alt articol din Lege prevede modificarea Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. Acestea se referă la instituirea unor condiții favorabile în procesul de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte condiții climaterice nefavorabile.

Pietoni - Sputnik Moldova
Societate
Numărul angajaților a scăzut în Moldova: Câți lucrează în agricultură și câți în servicii

Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA. Soluțiile propuse țin cont de inițiativele identificate în consens de grupul de lucru pe platforma parlamentară cu participarea tuturor fracțiunilor.

De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul, până la 31 decembrie 2020, asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.   

Totodată, proiectul prevede substituirea suportului unic de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali și angajații MAI, infectați cu Covid-19, cu măsuri care ar avea caracter permanent, inclusiv suport până la 100% din salariul de bază, precum și majorarea salariilor lucrătorilor medicali începând cu 1 septembrie anul curent. Parlamentarii au votat proiectul legii în prima lectură, cu condiția că în redacția finală a legii va fi menținut și suportul unic de 16.000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0