MOSCOVA, 14 sep – Sputnik, Natalia Debinskaia. Americanii intenționează să anunțe noi sancțiuni împotriva Nord Stream – 2, chiar dacă sunt printre cei mai mari importatori de petrol rusesc. Potrivit publicației americane The National Interest, o astfel de poziție este o dovadă de ipocrizie, iar importul de petrol din Rusia trebuie interzis. Însă acest lucru e puțin probabil, pentru că în acest caz va fi stopată activitatea la uzinele de prelucrare a petrolului, care activează în baza petrolului greu.
Cel mai mare consumator
Congresul intenționează să restricționeze activitatea companiilor europene care sunt implicate în realizarea proiectului Nord Stream – 2.
Așa cum remarcă publicația americană The National Interest, o astfel de reacție este explicabilă: în cazul dat, ipocrizia Washingtonului este una evidentă. În acest an, SUA au devenit lideri la capitolul import de petrol rusesc brut, reprezentând 12 la sută din totalul exportului.
Potrivit Administrației Informațiilor Energetice din SUA (EIA), în prima jumătate a anului Statele Unite au achiziționat din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere (68 de milioane de barili), o cifră care reprezintă un record pentru ultimii 16 ani.
O abordare ipocrită
EIA precizează: formal Statele Unite se află pe locul doi, pentru că Olanda a achiziționat 12,19 milioane de tone.
Publicația americană propune următoarea soluție: interzicerea prin legislație a importului din Rusia. Spre exemplu, congresul ar putea să aplice sancțiuni financiare asupra acelor companii care asigură aceste livrări.
Însă, deocamdată nu este clar cum această idee ar putea fi realizată în practică, pentru că anume datorită sancțiunilor împotriva unor state terțe americanii au ajuns să depindă direct de hidrocarburile rusești. Abia anul trecut SUA au recunoscut oficial acest fapt.
Nu există nicio alternativă
Rusia ocupa locul șase în topul țărilor care livrează petrol brut în SUA. În luna februarie 2020, a reușit să ajungă pe locul doi, cedând doar în fața Canadei. Americanii, care au rămas fără petrolul greu din Venezuela și au fost afectați de prăbușirea importului din Iran, au fost nevoiți să caute surse alternative.
Problema constă în faptul că întreprinderile de prelucrare a petrolului nu-și pot permite utilizarea petrolului ușor din bazinul Permian și Texasul de Vest. În cea mai dificilă situație au ajuns rafinăriile din Golful Mexic și de pe țărmul Estic.
Aceste uzine au fost proiectate pentru sorturile sulfuroase, iată de ce petrolul ușor este amestecat cu cel greu, care în trecut era cumpărat din Venezuela. Însă în luna ianuarie a anului trecut, Donald Trump a introdus sancțiuni împotriva Caracasului. În consecință, exportul venezuelean a scăzut cu 32 la sută – până la 1,001 milioane de barili pe zi.
În acest fel, rafinăriile americane erau pe cale să-și stopeze activitatea din cauza insuficienței de materie primă. Pentru a evita catastrofa, americanii au optat pentru Urals rusesc și au început să procure masiv păcură rusească.
Anul trecut Statele Unite au importat din Rusia peste 11 milioane tone de păcură, dublu față de anul 2018.
“Acest lucru a permis compensarea colapsului livrărilor de hidrocarburi sulfuroase din Venezuela”, constată analiștii companiei americane Vortexa.
O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, care are o componență chimică apropiată, însă saudiții au refuzat să sporească extracțiile. Prin urmare, economia a învins în disputa cu politicul și americanii s-au adresat rușilor.
Pe lângă caracteristicile chimice, materia primă rusească este atractivă din punct de vedere al prețului. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor din Rusia, marca Urals în ianuarie – iulie a fost cotată la nivel de 40,34 de dolari pentru un baril, în timp ce în perioada ianuarie-iulie a anului trecut la un nivel de 65,27.
Totodată, costurile transportării au scăzut semnificativ, iar odată cu ieșirea din carantină a crescut cererea la petrol – oamenii au început din nou să circule cu automobile și să zboare cu avioanele.
Cu alte cuvinte, rafinăriile americane nu aveau o altă cale decât să cumpere petrolul greu din Rusia. Acest lucru nu a fost împiedicat nici de înrăutățirea relațiilor dintre cele două state, nici de sancțiunile aplicate de Washington, ceea ce arată destul de paradoxal în contextul tentativelor de a sugruma cu orice preț proiectul Nord Stream – 2.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova