OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol

© AFP 2024 / JOE KLAMAROPEC
OPEC - Sputnik Moldova
Abonare
OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol, începând cu 1 august: alianța va trece la cea de-a doua etapă a tranzacției de reducere a producției lansată în luna mai.

BUCUREȘTI, 2 aug - Sputnik. OPEC+ va începe de fapt să testeze durabilitatea redresării pieței petrolului începând cu 1 august: alianța va trece la cea de-a doua etapă a tranzacției de reducere a producției lansată în luna mai, care constă în reducerea restricțiilor de la 9,7 milioane de barili fără precedent la 7,7 milioane, transmite RIA.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA
Se presupune că această etapă va dura până la sfârșitul anului și va evita supraîncălzirea excesivă a pieței. După cum a raportat șeful Ministerului Energiei RF Alexander Novak, în iulie piața petrolului a fost destul de echilibrată și ar putea intra într-un deficit de aprovizionare din cauza acordului OPEC+ și a unei scăderi a producției de petrol în alte țări.

Cu toate acestea, o serie de experți avertizează că, pe fondul noilor focare de COVID-19 în lume, un astfel de pas al OPEC + ar putea fi extrem de riscant.

„Experimentul OPEC de a crește producția începând cu luna august ar putea avea consecințe foarte neplăcute, întrucât cei mai rău pentru cererea globală de petrol nu sa terminat încă. Acesta va intra din nou într-o stare de mini-surplus și deficiențe de aprovizionare nu vor exista până în decembrie ", consideră experții Rystad Energy.

Cu toate acestea, acordurile reale ale alianței sugerează că, datorită „datoriilor” de reducere a producției de petrol a țărilor care nu au îndeplinit acordul OPEC + anterior și s-au angajat să compenseze totul în iulie-septembrie, reducerea reală în august va fi mai mare decât ținta. De exemplu, ministrul Energiei din Arabia Saudită, Prințul Abdel Aziz bin Salman, a estimat că, ținând cont de „învinși”, limitele OPEC + în august-septembrie ar putea însuma 8,3 milioane de barili pe zi.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu
Nigeria, Irak, Angola, Kazahstan și o serie de mici producători de petrol au fost numiți anterior în rândul „pierzătorilor”. Dacă OPEC+ menține o disciplină ridicată, precum și „pierderii” își îndeplinesc promisiunile, o astfel de aliniere poate crea un anumit tampon pentru o piață plină de incertitudini. Și, în general, creșterea ofertelor, după cum au asigurat miniștrii rus și saudit, ar trebui să meargă pe piața internă a țărilor de alianță datorită recuperării sezoniere a cererii.

Opiniile experților

Potrivit Ekaterina Grushevenko, analist superior pentru sectorul petrolului și gazului din centrul energetic al Școlii de Management din Moscova Skolkovo, piața petrolului este încă extrem de incertă.

"Pe de o parte, există știri că cererea internă din China este în creștere, numărul de platforme de foraj din SUA și rezervele comerciale de petrol scade, iar producția din această țară este de așteptat să scadă. Pe de altă parte, noi blocaje în SUA, închiderea prematură a rafinăriilor pentru reparație din India. Problema completării spațiilor de depozitare din întreaga lume rămâne deschisă ", a declarat ea pentru RIA Novosti.

"Prin urmare, starea pieței va depinde de ceea ce va depăși în cele din urmă: excesul de cerere sau ofertă. Nu uitați că există încă incertitudini cu privire la noile valuri de carantină", ​​avertizează Grushevenko.

În ceea ce privește prețurile, Edgar Kupleis, managerul contului Saxo Bank, consideră că capacitatea OPEC de a le influența prin reglementarea cotelor va fi curând limitată.

"Pe termen scurt, se va acorda mai multă atenție stocurilor de petrol din SUA ca indicator al unei recuperări a cererii, în timp ce unele regiuni se pregătesc pentru un al doilea val al pandemiei și speră ca o recuperare timpurie a călătoriilor aeriene să rămână vagă" a declarat el pentru agenție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0