Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. De ce asistăm la un număr atât de mare de sinucideri și ce-i determină pe oameni să recurgă la această metodă a explicat psihologul Zinaida Gribincea.
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. Anul trecut, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, iar în 2018 s-au sinucis 489 de persoane. Astfel, rata suicidului printre moldoveni a fost de 13,2 cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori în anul 2019 (în 2018: 13,8 cazuri la 100 de mii), conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Motivele pentru care oamenii recurg la acest gest de disperare sunt diverse, afirmă psihologii.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Îngrozitor: Zilnic, la serviciul 112 sunt făcute patru apeluri ce anunță cazuri de suicid
"Atunci când omul este abătut o perioadă îndelungată, trist, nu are chef de viață și nu mai are interes pentru nimic deja poate fi un semnal de alarmă. Deși nu întotdeauna oamenii prezintă semen vizibile că ar face acest lucru. Unii au un tonus energetic pozitiv, dar în mintea lor decizia este luată. Este greșit să credem că la acest gest recurg doar oamenii care au tulburări psihice. Experiența a demonstrat că persoanele din diferite motive comit această faptă: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a.", a explicat într-un interviu pentru Sputnik psihologul Zinaida Gribincea.

Îngrijorător este faptul că la acest gest îngrozitor recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a morții persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.

Psihologul Zinaida Gribincea susține că sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar.

Natalia Solovei - Sputnik Moldova
Cum recunoaștem un copil care se gândește la suicid – explicația psihologului
"De exemplu, atunci când copilul spune m-am săturat de viața asta, pe mine nu mă iubește nimeni, nimeni nu mă înțelege – părinții trebuie deja să-și pună semne de întrebare. De asemenea, părintele poate observa că acesta a devenit depresiv și introvert, are neînțelegeri cu prietenii sau colegii de școală și nu manifestă interes față de studii", a subliniat psihologul.

Zinaida Gribincea susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane.

La nivel mondial, aproximativ 800 de mii de persoane se sinucid anual. Acest lucru ar însemna că, la fiecare 40 de secunde, un locuitor al planetei moare din această cauză.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0