Sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar. Iată care sunt acestea, în opinia psihologului Natalia Solovei:
”Copiii încep să vorbească des despre moarte, despre emoțiile lor. Ei spun, de obicei, că nu mai trebuie nimănui, că nu vor să trăiască. Unii încep să dăruiască lucruri personale, la care țin foarte mult sau să-și ia rămas bun de la cei apropiați”, a explicat Natalia Solovei.
De asemenea, acești copii devin depresivi și introvertiți. Au neînțelegeri cu prietenii sau colegii de școală și nu manifestă interes față de studii.
”Nu mai dorește să meargă la școală. Nu se mai înțelege cu alți copii. Din păcate, mulți nu iau în serios aceste schimbări comportamentale. De aceea, rugăm adolescenții să anunțe specialiștii dacă observă asemenea stări la colegi”, a relatat Natalia Solovei.
Potrivit Nataliei Solovei, copiii care recurg la suicid, de facto, nu vor să moară. Ei percep această acțiune ca o soluție pentru problemele care îi afectează.
”Ei nu știu cum să depășească problemele: fie că părinții sunt peste hotare, fie la școală sunt tachinați de colegi. Când se pomenesc față în față cu mai multe probleme, nu știu cum să procedeze. Și atunci văd în suicid o soluție”, a explicat Natalia Solovei.
254 de persoane s-au sinucis în prima jumătate a anului 2019, inclusiv zece copii.
Detalii despre fenomenul suicidului în Republica Moldova aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț