Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrozitor: Zilnic, la serviciul 112 sunt făcute patru apeluri ce anunță cazuri de suicid

© Sputnik / OsmatescoAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Abonare
Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. Operatorii din cadrul Serviciului Unic de Urgență 112 primesc zilnic aproximativ patru apeluri în care sunt anunțați despre cazurile de suicid sau a tentativelor de suicid.
Îngrozitor: Zilnic, la serviciul 112, sunt făcute 4 apeluri ce anunță un caz de suicid

Specialistul în relațiile publice la Serviciul Național Unic de Urgență 112 Ana Carpovici menționează că fenomenul suicidului în Moldova este de-a dreptul alarmant. Zilnic, operatorii din cadrul Serviciului Unic de Urgență 112 înregistrează aproximativ patru apeluri în care sunt anunțați despre cazurile de suicid.

"Timp de 24 ore se înregistrează aproximativ 3-4 cazuri de suicid. Apelanții ne anunță despre locul în care au găsit victima. Oamenii își curmă viața prin strangulare sau se aruncă de la înălțime", a spus Ana Carpovici.

Anual, în data de 10 septembrie este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. În preajma acestei zile, autoritățile și societatea civilă discută pe larg această problemă, însă situația rămâne una înfricoșătoare.

Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112 - Sputnik Moldova
Video
Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112

Potrivit statisticilor oficiale, anual în Republica Moldova își pun capăt zilelor aproximativ 600 de persoane, numărul tentativelor fiind de cel puțin două ori mai mare. Potrivit psihologilor, tulburările depresive ar fi principalul motiv al acestui fenomen. Deosebit de îngrijorătoare este creșterea ratei sinuciderilor printre copii și adolescenți – peste 20 de cazuri anual, numărul tentativelor fiind de 5-6 ori mai mare. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani.

Site-ul Pentruviata.md, al Asociaţiei „Altruism” încurajează persoanele care trec prin situaţii de viață dificile să discute cu psihologul pe chat, pentru a primi susţinere emoţională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0