Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce s-a întâmplat cu fiul președintelui Dodon după ce acesta a mers la Muntele Athos

© Photo : Facebook / Dodon IgorПрезидент Игорь Додон на горе Афон, Греция
Президент Игорь Додон на горе Афон, Греция - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost solicitat de jurnaliști, în cadrul conferinței online "Președintele Răspunde" să dea detalii cu privire la recenta sa vizită pe Muntele Athos.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. Șeful statului a spus că merge în pelerinaj pe Muntele Athos în fiecare an, deja de câțiva ani.

"Eu în fiecare an, cel puțin în ultimii 4 sau cinci ani, merg pe Muntele Athos. Este un pelerinaj de suflet, personal, nu de stat. Mă duc pentru că așa consider (că este oportun – n.n.)", a mărturisit președintele.

Pentru cine se roagă Dodon pe Muntele Athos

Dodon a spus că merge pe Muntele Athos pentru că acolo sunt multe mănăstiri ctitorite de voievozi moldoveni.

"După ce am fost prima dată în 2015 sau în 2016, mă atrage să merg acolo în fiecare an. Acolo sunt 20 de mănăstiri, marea majoritate dintre care sunt ctitorite de către voievozi moldoveni, la diferite etape. Acolo se păstrează lucruri care pentru noi sunt foarte importante: drapelul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de exemplu, și altele. De aceea în fiecare an merg la Muntele Athos pentru a mă ruga pentru Republica Moldova", a declarat Igor Dodon.

El a spus că speră să meargă în pelerinaj pe Muntele Athos și pe viitor: "Dă Doamne să avem sănătate să merg și în anul viitor".

În cadrul aceleiași emisiuni el a povestit cum a fost influențat fiul lui cel mai mare de vizita pe Muntele Athos, acolo unde acesta s-a mărturisit și împărtășit.

Igor Dodon, la Liturghie, de Bobotează  - Sputnik Moldova
Societate
Ion Dodon le-a adus mulțumiri fețelor bisericești – Iată care este motivul
Iată ce a povestit președintele.

"Eu vreau să vă povestesc un caz cu băiatul meu cel mai mare, în 2018 (atunci a fost cu el pe Muntele Athos – n.n.). Știți cum (procedează - n.n.) copiii: stau mai mult la calculatoare – vârsta de trecere. A mers cu mine pe muntele Athos atunci când ne-am ridicat până în vârf. S-a mărturisit, s-a împărtășit, s-a schimbat total după aceea: a început să cânte la pian, să învețe limbile străine. Nu știu Athosul a influențat sau nu, dar iată o așa schimbare a fost când mă refer la copii mei", a mai spus Igor Dodon.  

Relația președintelui Dodon cu creștinii ortodocși pe timp de pandemie

Vom menționa că președintele Igor Dodon nu a ezitat niciodată să-și afișeze apartenența sa la Biserica Ortodoxă, lucru pe care mulți politicieni moldoveni, dacă nu aproape toți (dintre cei care sunt ortodocși) evită să-l facă din mai multe considerente. Șeful statului s-a lăudat întotdeauna că are o relație bună cu Mitropolia Moldovei și cu mitropolitul Vladimir.

Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
De ce Dodon are o altă abordare a relației cu creștinii decât cea a lui Chicu și Furtună
Doar că în urma restricțiilor impuse împotriva răspândirii coronavirusului, autoritățile le-au interzis creștinilor de a merge la biserică, la Liturghie și de a se mărturisi și împărtăși - de a primi Sfintele Taine. Unii preoți au fost chiar amendați pentru că i-au admis pe enoriași la slujbă în biserică, fapt care a provocat nemulțumirea creștinilor și chiar a generat critici dure din partea respectivilor preoți și enoriași la adresa autorităților, inclusiv la adresa președintelui Dodon.

Este adevărat că în această polemică cu preoții și enoriașii, Dodon a adoptat o tonalitate moderată, spre deosebire de premierul Ion Chicu, de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. În discursurile lor publice, cei trei au avut ieșri mai puțin ortodoxe, arătându-se vizibil iritați de refuzul preoților și enoriașilor de a accepta închiderea bisericilor.

Экспресс-тестирование на COVID-19 в аэропорту Внуково - Sputnik Moldova
Societate
Un nou antirecord de cazuri de COVID-19 în Moldova
Așa cum spuneam și cu altă ocazie, cei trei poate ar fi gestionat nițel altfel această situație delicată dacă ar fi știut că a nu merge la Liturghie, temându-te de Coronavirus și, mai ales, ați fi frică că te vei molipsi de Coronavirus în timp ce primești Trupul şi Sângele Domnului înseamnă, de fapt, a înceta a mai fi ortodox. De fapt, asta ei le-au și cerut să facă creștinilor practicanți.

Paradoxul constă și în faptul că autoritățile au aplicat amenzi astronomice unor preoți care au oficiat slujbe în locașurile de cult atunci când pe zi erau înregistrați câteva zeci de noi molipsiri cu coronavirus, iar acum când avem câteva sute, peste șase sute am avut joi, aceste restricții nu mai sunt în vigoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0