Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Dodon are o altă abordare a relației cu creștinii decât cea a lui Chicu și Furtună

© Photo : Faebook / Igor DodonÎntrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove
Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
Abonare
De Paștele Blajinilor, care anul acesta este prăznuit în perioada 6-7-8 iunie, din cauza epidemiei cu Coronavirus, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit astăzi cu un mesaj pe Facebook către creștinii ortodocși.

Șeful statului îi îndeamnă pe cei care au decis să meargă la cimitire de Paștele Blajinilor să fie "prudenți la maximum pentru că "pandemia încă bântuie, pericolul infectării nu a trecut, iar rata de infectare este încă înaltă".

Președintele a evitat să vină cu un apel prin care să-i îndemne pe moldoveni sau să le ceară expres să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor, dar din mesajul său este clar că nici nu-i încurajează să facă acest lucru.

Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Ion Ceban a anunțat că cimitirele din Capitală vor fi închise de Paștele Blajinilor

"De aceea, îi îndemn pe cei care aleg să meargă la cimitir în acest weekend să respecte toate normele de siguranță, să mențină distanțarea socială, să poarte mănuși și măști unde e cazul. Să evite aglomerarea și, mai ales, să nu supună riscurilor inutile pe cei mai vulnerabili - copiii și bătrânii", a scris Dodon pe Facebook.

El le sugerează creștinilor ortodocși să aleagă o altă perioadă în care să meargă la cimitir pentru a evita aglomerația de acolo și eventuala răspândire a virusului.

"Și să nu uităm că vizitarea mormintelor celor dragi o putem face oricând, iar ritualurile și procedeele religioase pot fi înfăptuite aproape în fiecare zi a anului, cu rudele apropiate sau cu un preot, în liniște, în siguranță și cu gânduri senine", a menționat președintele.

Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia Moldovei anunță amânarea Paștelui Blajinilor - va fi celebrat în iunie: Video

Trebuie să menționăm că în mesajul său de astăzi președintele Dodon a abordat o altă tonalitate în acest subiect delicat (o altă tonalitate în raport cu tonalitatea altor demnitari și funcționari care administrează situația epidemiologică): restricțiile impuse de autorități în perioada situației de urgență și chiar după, care au afectat grav drepturile creștinilor ortodocși și nu doar ale celor ortodocși: dreptul de a merge la biserică, de a participa la Liturghie și de a se împărtăși cu Sfintele Taine, mai ales în perioada sărbătorilor pascale.

Drept dovadă servește felul în care Dodon își începe mesajul.

"Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, așa cum i se mai spune în popor, este ziua în care noi, creștinii ortodocși, cinstim și pomenim pe cei răposați. Tradițional, această sărbătoare are loc la o săptămână de la Sfintele Paște. Anul acesta însă, din păcate, pandemia globală COVID-9 ne-a forțat să schimbăm data zilei de pomenire pe 7 iunie", scrie șeful statului.

Ca mai jos să spună clar că el nu contest dreptul creștinilor de a prăznui Paștele Blajinilor.

"Știu că, pentru majoritatea dintre noi, această zi este una specială. Atât sub aspect religios, cât și sub aspect spiritual, moral, personal. Cu toții avem oameni dragi care, spre regret, nu mai sunt cu noi și a căror memorie vrem să o cinstim. Și acest drept nu poate fi interzis", a menționat președintele.

Am afirmat mai sus că Igor Dodon a adoptat o altă tonalitate în această problemă decât alți demnitari și funcționari care gestionează situația epidemiologică. Și mă refer aici, în primul rând, la premierul Ion Chicu, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și, adevărat într-o mai mică măsură, cel puțin așa mi s-a părut mie, ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Au fost și alții, dar aceia sunt prea mărunți.

Icoane făcătoare de minuni  - Sputnik Moldova
Societate
Biserica va continua să-i împărtășească pe enoriași în pofida deciziei luate de autorități
Respectivii demnitari și funcționari, temându-se că situația ar putea ieși de sub control și sistemul medical, subfinanțat și prins de epidemie în stare jalnică, nu va face față numărului mare de bolnavi cu COVID-19, au avut iești mai puțin ortodoxe, arătându-se vizibil iritați de refuzul preoților și enoriașilor de a accepta închiderea bisericilor. Cei trei poate ar fi gestionat nițel altfel această situație dacă ar fi știut că a nu merge la Liturghie, temându-te de Coronavirus și, mai ales, ați fi frică că te vei molipsi de Coronavirus în timp ce primește Trupul şi Sângele Domnului înseamnă, de fapt, a înceta a mai fi ortodox.

Dacă te detașezi nițel de panica provocată de infecția cu Coronavirus, nu afirm aici că acest virus nu ar prezenta reale pericole, atunci înțelegi că în această perioadă, sub aspectul relației statului cu Biserica, s-au întâmplat două lucruri extrem de grave: au fost închise bisericile și creștinilor li s-a cerut să nu mai fie creștini, să uite pe moment de Hristos.

Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Furtună: ”Medicii au fost împotriva Paștelui Blajinilor, iar Biserica nu ne-a auzit”
Unii vor spune că, pe timp de epidemie, chiar nu contează cum demnitarii și funcționarii de stat i-a tratat pe preoți și enoriași. Așa vor spune cei care nu știu nimic, care nu înțeleg ce însemnă să-i lezezi drepturile și sentimentele unei comunități religioase care constituie majoritatea absolută a societății. Și aici nu mai contează că nu toți cei care se declarară creștini ortodocși sunt și practicați.

Dar printre cei care nu înțeleg acest lucru se nu se află președintele Dodon. Mesajul său de astăzi confirmă acest lucru.

Igor Dodon are această altă abordare din două motive, cred eu.

Primul este că el însuși este creștin ortodox practicant. Refuz să cred că de atâția ani a mers la Liturghie și a aprins lumânări prin biserici doar pentru a-și face o imagine de credincios, mai ales că acest lucru nu aduce beneficii în plan electoral, acesta nu este un criteriu după care oamenii te votează sau nu te votează. Până la urmă, asta ar însemna doar să-L superi inutil pe Dumnezeu, dar să-L superi rău de tot. 

Al doilea motiv din care președintele a abordat această altă tonalitate este unul eminamente electoral. În toamnă vor avea loc alegeri prezidențiale. Concurentul lui Igor Dodon este Maia Sandu, pentru care va vota segmentul liberal al societății. Segmentul conservator, care este mai aproape de Biserică, nu are cum să voteze pentru liderul PAS și Igor Dodon înțelege că nu se poate lipsi de voturile acestuia dacă vrea să învingă.

Schema desenată aici de mine pare a fi simplistă, dar vă asigur că, în mare parte, aceasta este realitatea. Dacă în alegerile prezidențiale din 2016 Igor Dodon nu ar fi fost perceput ca un apărător al moralei creștine, al valorilor tradiționale, naționale, el ar fi pierdut în fața Maiei Sandu, care atunci a ținut să-și asigure susținerea adepților relațiilor netradiționale, care își spun comunitatea LGBT.

Pornind de la acest al doilea motiv, eu cred că premierul Ion Chicu nu va fi o piesă importantă în construcțiile electorale ale PSRM, mai ales dacă vor avea loc alegeri parlamentare extraordinare, chiar dacă astăzi sondajele îi dau premierului un rating bun.

Iar dacă nu vom avea alegeri parlamentare extraordinare și Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale din toamnă, eu înclin să cred că șeful statului va opta pentru un alt prim-ministru, poate și pentru o nouă echipă guvernamentală. Și asta din motivele prezentate mai sus, dar și din altele.

În mod sigur că președintele Igor Dodon nu va recurge la acest gest acum, în plină epidemie și criză economică, pentru că asta ar atrage alte riscuri majore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0