Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Campanie de promovare a vaccinării: Cu câte procente a scăzut rata de vaccinare a copiilor

© Sputnik / OsmatescoAnatol Melnic
Anatol Melnic - Sputnik Moldova
Abonare
Rata de vaccinare a copiilor până la un an a scăzut cu 10 la sută în ultimii 15 ani. Specialiștii atenționează că există riscul creșterii cazurilor de infecții grave, care pot fi prevenite doar prin imunizare.
Campanie de promovare a vaccinării: Cu câte procente a scăzut rata de vaccinare a copiilor

În acest sens, pentru a evita aceste consecințe, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, a lansat campania de informare "Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul! ".

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, şeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatol Melnic, a menționat că prin intermediul materialelor și acțiunilor planificate în cadrul campaniei, autorii campaniei își propun să informeze cetățenii despre necesitatea vaccinării, riscurile la care se expun dacă evită imunizările și vor combate miturile și informațiile false.

Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
Vaccin contra coronavirusului: Ce spune Ștefan Gheorghiță despre imunizarea populației

"Aceasta este o campanie de informare masivă în care dorim să atenționăm despre necesitatea și siguranța vaccinării. Foarte mulți cred în zvonurile și miturile care se vehiculează. De exemplu, sunt mai credibile zvonurile că vaccinurile împotriva virusului papiloma uman duc la infertilitate, pe când savanții din Canada au demonstrat că datorită acestor imunizări fertilitatea crește cu 13 la sută", a declarat invitatul.

Potrivit lui Anatol Melnic, nu doar rata de vaccinare a copiilor până la un an a scăzut simțitor. Mulți copii de vârstă preșcolară și adolescenții nu au fost vaccinați contra multiplelor infecții.

Igor Pletosu - Sputnik Moldova
Medic pediatru, despre vaccinarea copiilor: Iată ce trebuie să cunoască părinții

"Pentru copiii de doi ani rata de vaccinări cuprindere 79 la sută, 7 ani - 77 procente, iar adolescenții de 15 ani - 73 la sută. Cel mai anevoios merge vaccinarea contra virusului papiloma uman, cu care sunt vaccinate doar fetele de la zece ani. Rezultatele sunt foarte slabe - doar 34 la sută din fete au administrat vaccinul", a precizat el.

În același timp, specialistul a remarcat că în primele șapte luni ale anului curent, rata de vaccinare este cea mai mică din ultimii ani. Una din cauze este și pandemia, întrucât pe parcursul a două luni a fost suspendat procesul de vaccinare programată, iar îndată ce au fost reluat procesul, unii părinți rămân îngrijorați de faptul că există riscul de infectare cu COVID a copiilor în instituțiile medicale.

De menționat că Organizația Mondială a Sănătății recomandă țărilor să asigure o acoperire vaccinală de 95 la sută pentru crearea imunității colective. Republica Moldova se află astăzi la limita de 90 procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0