Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic pediatru, despre vaccinarea copiilor: Iată ce trebuie să cunoască părinții

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Pletosu
Igor Pletosu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Invitat în studioul Sputnik Moldova, medicul pediatru Igor Pletosu a vorbit despre importanța vaccinării copiilor și miturile legate de vaccinare.
Medic pediatru, despre vaccinarea copiilor: Iată ce trebuie să cunoască părinții

Mulți dintre părinții moldoveni refuză vaccinarea copiilor. Aceștia au o viziune sceptică asupra imunizării, argumentând că vaccinarea este o metodă folosită pentru a reduce numărul populației sau nu este altceva decât o afacere profitabilă pentru cineva. Prezent în Studioul Sputnik Moldova, medicul pediatru Igor Pletosu a făcut unele concretizări cu privire la aceste zvonuri, pe care le califică drept mituri.

Anatolie Melnic - Sputnik Moldova
Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman salvează viața femeilor

Potrivit spuselor sale, vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode din istoria medicinii pentru a preveni infecțiile care au un potențial de răspândire și de evoluție sub formă de epidemie.

"Vaccinul protejează copilul de infecții sau chiar dacă se infectează, nu va face complicații. Este o metodă de a preveni acele maladii care pot avea complicații destul de serioase, ce pot duce chiar la deces", a menționat medicul pediatru.

Igor Pletosu susține că unii părinți refuză să-și vaccineze copiii din motiv că citesc informații eronate din diverse articole scrise de așa numiții "specialiști". Medicul spune că aceste mențiuni nu-și au argumentarea științifică, pentru că în revistele de specialitate fiecare întrebare care este pusă la nivel public este cercetată și este demonstrată statistic - corelativitatea dintre vaccinare și efectele asupra sănătății.

"Toți compușii pe care le conține vaccinul sunt studiați. Vaccinul nu conține doze toxice. Mai mult, la fiecare doi-trei ani vaccinurile se modernizează. Sunt înregistrate tot mai puține reacții adverse. Probabil frica părinților apare din necunoștință de cauză", a subliniat el.

Medicul pediatru s-a referit și la calitatea vaccinurilor din Moldova, afirmând că acestea corespund tuturor standardelor de transparență și rigoare, indiferent de faptul unde aleg părinții să-și vaccineze copiii – în clinici de stat sau cele private.

De asemenea, Igor Pletosu a menționat că după efectuarea vaccinului, disconfortul și durerea locală sunt reacții normale ale organismului, care nu ar trebui să-i alarmeze pe părinți. Totuși, "acestea nu trebuie să dureze mai mult de patru zile", susține el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0