Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cumpărături online: Atenție la datele cu caracter personal pe care le oferiți

© Sputnik / OsmatescoMaria Dastic
Maria Dastic - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima vreme cumpărăturile online au devenit tot mai populare în rândul moldovenilor. Cum să nu cădeți în plasa unor situ-ri dubioase și care sunt datele cu caracter personal pe care trebuie să le oferiți – aflați de la reprezentanta CNPDCP Maria Dastic.
Cumpărături online: Atenție la datele cu caracter personal pe care le oferiți

Motivele principale pentru care majoritatea moldovenilor optează pentru shopping-ul online sunt simple: timpul redus în care pot să facă cumpărături și varietatea imensă de produse pe care o oferă Internetul. Iar în contextul răspândirii virusului de tip nou COVID-19, cumpărăturile online au devenit o necesitate pentru majoritatea cetățenilor.

Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Societate
Atenție la cardurile bancare: Avertismentul Băncii Naționale a Moldovei

În acest sens, reprezentanta Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Maria Dastic a atenționat că, în special,  în această perioadă dificilă oamenii ar putea cădea pradă unor infractori care ar putea să abuzeze de datele cu caracter personal. Din acest motiv, oamenii trebuie să țină cont de câteva recomandări importante, iar primul lucru la care trebuie să atragă atenția este site-ul de pe care fac cumpărăturile online.

"Este important de atras atenția la anumite elemente: toate site-urile veridice trebuie să aibă  în bara de adresă terminația com sau md. În cazul în care după aceste simboluri există o altă terminație, cu siguranță acel site este o copie a unui site original. Totodată ar trebui să atragem atenția la politica de securitate a site-lui și ce fel de categorii de date cu caracter personal sunt prelucrate de acest site. Trebuie să ne acordăm timp să citim toate aceste informații", a declarat pentru Sputnik reprezentanta CNPDCP.

Мессенджер для смартфонов WhatsApp - Sputnik Moldova
Înşelătorie pe WhatsApp: Oferte false – cum procedează atacatorii - detalii

Un alt aspect important sunt tranzacțiile bancare online, pe care dacă nu cunoașteți cum să le efectuați corect, puteți deveni victima unor acțiuni frauduloase, spune Maria Dastic.

"Atunci când vorbim de tranzacții bancare, datele cu caracter personal sunt: numărul cardului, codul de securitate (cele trei cifre din spatele cardului), parolele unice pe care le primim prin sms-uri, inclusiv numărul de telefon mobil al deținătorului cardului bancar. Pentru a efectua o tranzacție online este necesar să introduceți doar numărul cardului, iar ale informații nu trebuie oferite", a subliniat ea.

Despre unele metode pe care le pot utiliza răufăcătorii pentru a afla datele cu caracter personal aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0