Înşelătorie pe WhatsApp: Oferte false – cum procedează atacatorii - detalii

© Photo : Sam AzgorМессенджер для смартфонов WhatsApp
Мессенджер для смартфонов WhatsApp - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A fost lansat un avertisment privind o nouă metodă de înşelătorie prin intermediul WhatsApp, care constă în oferirea de vouchere false de la Lidl sau Adidas. La ce trebuie să fie atente posibilele victime.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Potrivit Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Națională (CERT-RO), prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp, circulă în ultimele zile campanii de tip scam, prin care atacatorii utilizează identitatea vizuală a Lidl şi Adidas pentru a înşela.

Metoda de înşelătorie constă în oferirea de vouchere false Lidl sau Adidas. Persoana care accesează link-ul voucherului este redirecţionată către un chestionar cu mai multe întrebări, la finalul cărora este promis voucherul de cumpărături.

Cristina Oglinda - Sputnik Moldova
Oare sunt sigure aplicațiile viber sau whatsapp?

Pentru a obţine voucherul, persoana este îndemnată să apese butonul „DISTRIBUIE”, după care mesajul ajunge la toată agenda de contacte. După ce dă clic pe distribuire, victima este redirecţionată către mai multe site-uri care colectează datele şi instalează aplicaţii dăunătoare pe telefon sau laptop.

CERT-RO recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri şi redistribuirea lor şi, în cazul ofertelor promoţionale sau a concursurilor organizate online, validarea existenţei unor astfel de iniţiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (webiste, canale oficiale de social media).

Citiţi cu atenţie a instrucţiunile oferite şi fiţi atenţi la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului! În cazurile prezentate, mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română, fiind evident tradus automat din alte limbi.

Dacă aţi introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbaţi parolele pentru conturile aferente, activaţi autentificarea în doi paşi (acolo unde există) şi notificaţi de urgenţă banca, dacă aţi introdus date de card. În cazul în care sesizaţi tranzacţii suspecte din cont şi aţi suferit pagube financiare, puteţi scrie despre cazul dvs. la adresa alerts@cert.ro. Pentru deschiderea unei investigaţii, va fi totodată necesar depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, recomandă echipa CERT-RO.

Fluxul de știri
0