Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Operațiunea Iași-Chișinău: Ce a pierdut și ce a obținut România

© Sputnik / Владимир Гальперин / Accesați arhiva multimediaЯсско-Кишинёвская операция
Ясско-Кишинёвская операция  - Sputnik Moldova
Abonare
Faimoasa operațiune Iași-Chișinău. După ce a pierdut Basarabia, România a dobândit Transilvania de Nord în 1944. Mai multe detalii oferă editorialistul Igor Ivanenko.

de Igor Ivanenko

În urmă cu exact 76 de ani, a început victorioasa operațiune strategică a trupelor sovietice Iași-Chișinău. Printre politicienii români contemporani, această zi este considerată a fi o „pagină neagră” a istoriei. Cu toate acestea, această campanie a Armatei Roșii a devenit prologul restabilirii suveranității române asupra Transilvaniei de Nord.

Празднование Дня Победы в Кишиневе 9 мая 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Depuneri de flori la Complexul „Eternitate”: 76 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău

România a pierdut controlul asupra Transilvaniei de Nord (cu orașele Cluj, Satu Mare, Tîrgu Mureș) în august 1940, când arbitrajul germano-italian a transmis această regiune Ungariei. Apropo, mai târziu, după crearea provinciei românești Transnistria, tocmai dincolo de Nistru autoritățile maghiare și-au propus realizarea strămutării românilor nord-transilvăneni.

Bucureștiul a încercat să conteste acest verdict al „partenerilor mai mari”, dar fără niciun succes. Această decizie extrem de controversată pentru România însăși de a continua operațiunile militare de partea Germaniei după ocuparea Basarabiei era explicată la București prin dorința de a-l convinge pe Hitler în chestiunea transilvăneană.

Campania comună cu germanii de pe Volga s-a încheiat tragic pentru armatele române. După bătălia de la Stalingrad, mulți dintre partenerii lui Hitler (inclusiv mareșalul Antonescu) au început să caute modalități de ieșire din blocul fascist. Țările coaliției anti-hitleriste au început să elaboreze planuri pentru organizarea Europei de după război. Când s-a discutat despre soarta României, a apărut imediat problema viitorului Transilvaniei de Nord.

Автопробег, посвященный 76-летию освобождения и Шерпенский плацдарм - Sputnik Moldova
Societate
Președintele Igor Dodon a vorbit despre importanța operațiunii Iași-Chișinău

Poziția diplomației britanice s-a bazat pe o notă nepublicată de Serviciului Extern de Cercetări și Presă de la Colegiul Belliol (Universitatea Oxford) din 27 decembrie 1942. Preferința clară în acest document a fost dată includerii Transilvaniei ca entitate independentă în cadrul Uniunii Dunărene: împreună cu România și Ungaria.

Acest proiect se baza pe motive obiective, întrucât regiunea transilvăneană avea o populație mixtă româno-maghiaro-germană - peste 5 milioane de oameni (mai mult decât în ​​multe state europene), resurse economice importante, experiență de statalitate.

În 1945, britanicii au propus o soluție de compromis la această dispută teritorială. Partea principală a Transilvaniei ar trebui să fie întoarsă României, dar regiunile de graniță, locuite în principal de maghiari etnici, ar trebui să fie lăsate în Ungaria. Era vorba de o suprafață de 3 mii de mile pătrate, unde trăiau aproximativ 500 de mii de maghiari.

Diplomații americani împărtășeau și ideea creării Federației Dunării și participarea Transilvaniei ca entitate de stat independentă în cadrul acesteia. În cazul în care regiunea a devenit parte a României, Washingtonul a pledat pentru „autonomia globală” pentru secui (ungurii transilvăneni).

Începând cu 1941, URSS a insistat asupra necesității de a transmite toată (!) Transilvania de Nord României. Cel mai adesea, a fost invocat următorul argument: statul maghiar a arătat un act de agresiune nemotivată împotriva URSS, prin urmare, pentru a evita recidivele, ar trebui slăbit pe cât este posibil. Aceasta a însemnat că, spre deosebire de alți sateliți germani, Ungaria nu a avut dispute teritoriale cu Uniunea Sovietică.

Ясско-Кишинёвская операция - Sputnik Moldova
Rusia
Imagini de unicat - Cum s-a desfășurat operațiunea Iași-Chișinău

Motivul mai profund al poziției sovietice asupra Transilvaniei a fost consensul tuturor aliaților de a clasifica România ca parte a sferei de influență sovietice. În consecință, insistând asupra creșterii României în detrimentul Ungariei, URSS i s-a garantat extinderea limitelor „teritoriului său”. În plus, opinia a fost exprimată în rândul politicienilor și diplomaților sovietici că Transilvania de Nord ar fi o compensație demnă pentru România pentru respingerea completă a oricăror pretenții adresate Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Aceste contradicții între aliați au fost confirmate public de fostul șef al regatului român. Într-un interviu cu istoricul maghiar Fulep din 1993, fostul rege Mihai a spus direct că în vara anului 1944 se știa că Marea Britanie și Statele Unite nu erau gata să garanteze drepturile României asupra Transilvaniei. Prin urmare, elita română conta pe sprijinul URSS.

Dezacordurile aliaților s-au făcut simțite în redactarea textului final al acordului de armistițiu cu România, semnat la 12 septembrie 1944 la Moscova. La insistența delegației britanice, au fost introduse rezerve importante în document: „Guvernele aliate ... sunt de acord ca Transilvania (toate sau cele mai multe) să fie returnate României, care este supusă aprobării în cazul unei soluții pașnice...”

Astfel, perspectivele reintegrării Transilvaniei de Nord în România depindeau direct de succesul operațiunii Armatei Roșii Iași-Chișinău și de luptele ulterioare pentru Transilvania de Nord. Când au fost târâți, aliații occidentali au putut interveni cu inițiativele lor mai pro-maghiare în soluționarea finală a „problemei transilvănene”. Privind în viitor, remarcăm că regatul român a primit întreaga Transilvania de Nord din mâinile administrației militare sovietice, fără careva cedări în martie 1945, chiar înainte de sfârșitul războiului.

Muzeul de Istorie al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la Chișinău - exponate unice  - Sputnik Moldova
Video
Muzeul de Istorie al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la Chișinău - exponate unice

Se știe că intrarea trupelor sovietice în Europa de Est nu a generat entuziasm la Londra și Washington. Înainte de Conferința de la Teheran de la sfârșitul anului 1943, Churchill a făcut lobby în mod activ pentru deschiderea unui al doilea front în Peninsula Balcanică, pentru a ajunge înaintea Armatei Roșii de pe Dunăre și Adriatică.

În ciuda faptului că „versiunea balcanică” a lui Churchill a fost respinsă, diplomații occidentali au continuat să joace un joc activ la „burta moale a Europei”. Acest joc a împiedicat în multe feluri acțiunile Uniunii Sovietice în România.

În decembrie 1943, britanicii au debarcat în România grupul ”Autonomus” pentru a negocia cu opoziția română asupra retragerii României din război. Uniunea Sovietică a considerat această operațiune o încercare a Londrei de a conduce negocieri separate cu Bucureștiul, cu încălcarea acordurilor încheiate anterior.

În martie 1944, Aliații occidentali au lansat o operațiune de dezinformare pentru Germania înainte de aterizarea lor în nordul Franței. Această operație a fost numită „Bodyguard”. Planul ei era să răspândească informații false, conform cărora un al doilea front încă se va deschide în Balcani. Astfel, aliații au încercat să realizeze transferul unei părți din trupele germane din Franța în estul Europei. Hitler nu a reacționat la această dezinformare, altfel numărul diviziunilor germane din Basarabia și România ar fi putut crește.

Omagiu eroilor căzuți pe Capuol de pod „Șerpeni” - Sputnik Moldova
Societate
Spectacol automobilistic și depuneri de flori: Moldova a marcat eliberarea de fascism

În primăvara anului 1944, britanicii au exercitat o influență puternică asupra Turciei pentru a o determina să intre în război de partea aliaților. Turciei i se cerea să ofere baze aeriene, începutul operațiunilor militare ale armatei turce împotriva blocului fascist. Planul Londrei a fost că, dacă ofensiva Armatei Roșii din Basarabia și România s-ar opri, jumătate de milion de trupe turce întărite de unitățile britanice și aviația s-ar grăbi spre Dunăre. În aceste condiții, puținele trupe germane vor fi nevoite să părăsească Bulgaria și România, retrăgându-se spre pozițiile din Carpați.

Cu o săptămână și jumătate înainte de începerea operațiunii Iași-Chișinău, când unitățile Armatei Roșii din Transnistria și Moldova de Nord ajungeau deja la pozițiile de pornire pentru atac, ambasadorul american în Turcia a informat atașatul militar român despre viitoarea mare ofensivă a trupelor sovietice.

Între timp, principala sarcină a operațiunii Iași-Chișinău nu a fost atât de mare pentru a depăși apărarea eșalonată a naziștilor de-a lungul Nistrului, Prutului și Siretului. A fost necesară blocarea grupării inamicului din Basarabia și Moldova de peste Prut(peste 900 de mii de oameni), pentru a nu-i da posibilitatea de a bloca ”poarta Focșanilor”.

Cele din urmă au reprezentat un coridor între Carpați și Dunăre, doar aproximativ de 80 de kilometri lățime, unde a fost creat și un puternic sistem de apărare. Încleștați în acest blocaj, trupele sovietice nu au putut dezvolta o ofensivă împotriva Bucureștiului și a regiunii petroliere din Ploiești. Comanda germano-română se aștepta să rețină zona fortificată Focsani-Braila cel puțin câteva săptămâni.

Prezența a unei grupări de peste o jumătate de milion de germani în regiunile interioare ale României a făcut ca perspectivele de răsturnare a dictatorului pro-german Antonescu să fie foarte iluzorii. Până la începutul anului 1944, în jurul regelui Mihai, se formase un grup de conspiratori, dar le lipsea evident forță coercitivă.

Ofensiva rapidă a trupelor fronturilor 2 și 3 ucrainene a fost în cel mai bun mod posibil în interesul conspiratorilor de la București. Pe 20 august, în ziua începerii operațiunii Iași-Chișinău, trupele sovietice au ocupat Iașiul și s-au îndreptat spre centrul Moldovei de peste Prut, în centrul și sudul Basarabiei. Pe 22 august 1944, a fost eliberat Akkermanul, iar pe 24 august, orașele Chișinău și Huși.

Monumentul ”Eliberatorii Moldovei” de fascism - o istorie unică  - Sputnik Moldova
Video
Monumentul ”Eliberatorii Moldovei” de fascism - o istorie unică

La 23 august, mareșalul Antonescu, care a rămas fidel lui Hitler, a fost arestat în palatul regelui român. În noaptea de 24 august, Mihai a anunțat retragerea României din război și a cerut retragerea trupelor germane. La București, s-au declanșat lupte între aliații recenți, deoarece Hitler nu a recunoscut această schimbare de putere.

Trupele germane din capitala română au fost dezarmate. Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că, în timpul luptelor de la București, peste 550 de mii de germani au evadat din încercuirea sovietică ori s-au retras în grabă sub loviturile Armatei Roșii. La 31 august, trupele sovietice au intrat în București.

Înfuriat, Hitler a încercat să recâștige controlul asupra României, inclusiv cu ajutorul trupelor maghiare. Pe 12 septembrie, a luat ultima sa decizie geopolitică cu privire la „problema Transilvaniei”. La solicitarea Budapestei, Fuhrer-ul a anunțat transferul puterii în Ungaria și partea de sud a Transilvaniei (care făcea parte din România).

Troleibuzul Victoriei: În locuri de glorie militară a Chișinăului - Sputnik Moldova
Video
„Troleibuzul Victoriei”: În locurile de glorie militară din Chișinău

Dar aceste construcții geopolitice ale Reichului muribund nu mai aveau o importanță practică, deoarece ofensiva din septembrie a trupelor germano-ungare asupra României a fost oprită. Apoi, în timpul operațiunii ofensive de la Debreceni a armatelor sovietice și române, ostilitățile au fost transferate în nordul Transilvaniei și în Regatul Ungariei.

Trupele române ca parte a celui de-al doilea front ucrainean au luat parte la ocuparea Ungariei și eliberarea Cehoslovaciei. Acest lucru a permis României să contribuie la victoria asupra fascismului și la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial să-și ia locul printre statele coaliției anti-hitleriste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0