Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

„Troleibuzul Victoriei”: În locurile de glorie militară din Chișinău

Abonare
Sputnik Moldova lansează un ciclu de materiale video „Troleibuzul Victoriei” – pe locurile gloriei militare.

Primul grupaj de materiale va relata despre un șir de fapte mai puțin cunoscute din istoria Capitalei în perioada războiului.

Троллейбус Победы - Sputnik Moldova
Societate
CMC nu a susținut inițiativa liberalilor împotriva „Troleibuzului Victoriei”
Spre exemplu, puțină lume știe sau mai ține minte că în parcul din centrul Chișinăului, care astăzi îi poartă numele lui Ștefan cel Mare și Sfânt, s-a aflat, până în 1974, un mormânt comun al soldaților și ofițerilor sovietici care au murit în timpul eliberării orașului.    

"La construcția Memorialului Eternitate (Вечность – în rusă) [în anul 1974] rămășițele pământești ale eroilor au fost dezgropate și reînhumate în cimitirul militar din cadrul acestui complex memorialistic", a relatat pentru Sputnik Moldova Alexei Perovici, care este coordonatorul comitetului "Pobea".

Al a adus informați interesante și despre Arcul de Triumf din centrul Capitalei.

Troleibuzul Victoriei: ce spun pasagerii - Sputnik Moldova
Video
”Troleibuzul Victoriei”: Ce spun pasagerii – Video

"19 oameni originari din țara noastră s-au învrednicit de titlu de erou al Uniunii Sovietice. Numele unităților militare din care făcea parte acești eroi, numele conaționalilor noștri care au titlul de Erou al Uniunii Sovietice au fost cioplite în lespezi de marmură care au fost fixate pe Arcul de Triumf", a mai spus Petrovici.

Un alt ecou al Marelui Război pentru Apărarea Patriei sunt inscripțiunile "cercetat, nu e minat" (осмотрено, мин нет – în limba rusă) de pe clădiri, care s-au păstrat până astăzi.

"Aceste inscripțiuni au fost făcute de geniștii sovietici în august 1944, după eliberarea Chișinăului de ocupația nazistă. Atunci aceste inscripțiuni erau foarte importante, ele însemnând securitate, viață", a povestit Petrovici.

Capitala a fost eliberată în întregime de trupele naziste în august 1944, în urma operațiunii Iași-Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0