Autoritățile competente în domeniul transportului rutier le solicită transportatorilor să se conformeze standartelor europene. Ministerul Economiei le sugerează firmelor de transport să desfășoare doar un tip de servicii de transport - fie de colete, fie de pasageri, dar în niciun caz să nu fie combinate. În acest sens, autoritățile invocă obligația respectării de către Moldova a unor acorduri internaționale în domeniul transportului rutier.
Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii Iulian Postică spune că înțelege solicitările șoferilor de a efectua transportarea coletelor, doar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple concomitent cu transportarea pasagerilor. Oficialul le sugerează firmelor de transport să ia o decizie cu privire la serviciile care ar urma să le presteze, în conformitate cu acordul INTERBUS.
"Acest acord multilateral la nivel european prevede efectuarea transportului de persoane de către vehiculele cu mai mult de nouă locuri, inclusiv șoferul. Toți acești transportatori de colete încearcă să fenteze legea, pentru că ei sunt obligați să se încadreze în norma de nouă locuri. Noi nu putem vorbi de inventarea unor reguli speciale pentru ei în traficul internațional cu vehicule de 7-8 locuri, deoarece normele internaționale stipulează reguli clare de joc", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova Iulian Postică.
El a mai precizat că transportul de colete este reglementat prin autorizații speciale, fiind incluse în categoria de colete poștale. Respectiv, cei care prestează servicii de transportare a persoanelor și le combină cu transportul de colete trebuie să dispună de autorizații separate. Totodată, Iulian Postică este de părerea că solicitările operatorilor care au blocat punctul de trecere Leușeni-Albița nu reprezintă interesele majorității transportatorilor.
"Persoanele care protestează trebuie să înțeleagă că normele internaționale nu se adaptează în funcție de capriciile noastre locale. Nu vom putea legaliza activitatea de 6-7 locuri. Cei care protestează sunt induși în eroare de patronii lor și ei ar trebui să-și ajusteze activitatea la normele internaționale", a punctat Iulian Postică.
Amintim că un grup de transportatori auto a blocat săptămâna trecută drumul pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița. Astfel operatorii au încercat să-și exprime nemulțumirea față de interdicția de a intra pe teritoriul României.
Potrivit Poliției de Frontieră, majoritatea manifestanților ar presta servicii ilegale de transport, iar activitățile lor au fost constatate de autoritățile statelor europene, ceea ce taxează Republica Moldova pe plan internațional.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova