Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANTA, despre protestul de la Leușeni: De ce transportatorii nu sunt lăsați să intre în UE

© Sputnik / Мирослав Ротарьпограничная полиция
пограничная полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională Transport Auto a venit cu precizări în contextul protestului de ieri de la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, în cadrul căruia mai mulți transportatori auto au blocat drumul.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. După ce Asociațiile Patronale din domeniul transporturilor rutiere au precizat că cei care au blocat până la miezul nopții drumul din apropierea punctului de trecere a frontierei de stat ar activa ilegal, și Agenția Națională Transport Auto a venit cu o reacție la protestul de la Leușeni. 

Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Acces interzis pentru moldoveni în România: Mulți au făcut cale întoarsă de la hotar

ANTA a explicat de ce anumite categorii de transportatori nu au voie să intre în Uniunea Europeană. Potrivit instituției, în contextul pandemiei COVID-19 statele străine au introdus măsuri restrictive privind efectuarea transportului rutier de persoane, iar România a inclus Republica Moldova în lista țărilor cu risc sporit de infectare.

Astfel, transportul internațional de persoane pe teritoriul UE se poate efectua de către operatorii moldoveni doar în condițiile prevăzute de Acordul INTERBUS. Iată cele mai importante prevederi ale acestuia: 

  • transportul de persoane în trafic internațional poate fi efectuat doar cu unități de transport care, prin construcție şi dotare, pot asigura transportarea a mai mult de 9 persoane și sunt destinate acestui scop;
  • autobuzele și autocarele utilizate pentru efectuarea serviciilor ocazionale internaţionale trebuie să se conformeze standardelor tehnice stabilite în acest acord;
  • conducătorii auto trebuie să respecte regimul de lucru și odihnă conform prevederilor Acordului European privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transport rutier internațional;
  • serviciile rutiere ocazionale internaţionale de călători sunt efectuate cu autobuze sau autocare în baza documentului de control ”Carnet cu foi de parcurs INTERBUS”, în care se înscrie numele călătorilor, în scopul punerii la dispoziție autorităților competente de control.

ANTA atenționează că Acordurile bilaterale interguvernamentale semnate de către Republica Moldova cu statele străine în domeniul transportului rutier internațional, precum și  Acordul INTERBUS, nu permit efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în regim de taxi.

Instituția precizează că în luna ianuarie a acestui an s-a desfășurat o ședință cu operatorii de transport rutier contra cost de persoane în regim de taxi, pentru a-i îndemna să se conformeze legislației. 

„Cu regret, majoritatea operatorilor de transport rutier nu s-au conformat la cele convenite în cadrul ședinței menționate”, precizează ANTA într-un comunicat de presă. 

În aceste condiții, în luna iunie s-a mai organizat o ședință cu operatorii de transport. Atunci le-a fost dat un termen de o săptămână să se conformeze prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, dar și după aceasta unii transportatori au continuat să presteze servicii „improprii parametrilor constructivi”.

Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Societate
Protestatarii de la Leușeni, prestatori de servicii ilicite - Declarație
Astfel, ANTA a întreprins măsuri de constrângere în raport cu cei care activează cu abateri. 

Agenția precizează că a primit numeroase reclamații referitor la serviciile ilegale de transportare a persoanelor în trafic internațional, prestate de către conducători auto în detrimentul operatorilor de transport rutier înregistrați legal. 

De la începutul anului până în prezent, instituția a înregistrat numeroase contravenții și au fost aplicate amenzi. 

Agenția Națională Transport Auto remarcă faptul că în ultimii ani se observă o creștere a numărului de accidente rutiere cu implicarea microbuzelor din Republica Moldova peste hotarele țării, inclusiv în România, Ungaria, Grecia, Germania.

„Goana după profit face ca conducătorii auto deseori să concureze între ei, încălcând Regulamentul circulației rutiere și creând situații de accident sau chiar accidente, soldate cu persoane traumatizate și decese, care au fost mediatizate în presa străină și națională”, precizează ANTA. 

În aceste condiții, ANTA îndeamnă conducătorii auto să se conformeze prevederilor acordurilor bilaterale interguvernamentale semnate de către Republica Moldova cu statele străine în domeniul transportului rutier internațional.

Amintim că un grup de transportatori auto a blocat în seara zilei de ieri drumul pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de stat. Astfel operatorii au încercat să-și exprime nemulțumirea față de interdicția de a intra pe teritoriul României.

Potrivit Poliției de Frontieră, majoritatea manifestanților ar presta servicii ilegale de transport, iar activitățile lor au fost constatate de autoritățile statelor europene, ceea ce taxează Republica Moldova pe plan internațional.

Astfel, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a calificat protestul transportatorilor auto unul ilegal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0