Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă de călătorie: Restricții prelungite pentru moldoveni în mai multe țări

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Accesați arhiva multimediaСотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG
Сотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii vor putea tranzita sau intra în unele țări exclusiv în cazul unor călătorii esențiale și vor trebui să prezinte dovada că au efectuat testul la COVID-19.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Ambasadele Republicii Moldova din mai multe țări au prezentat informații cu privire la extinderea restricțiilor de călătorie și măsurile aplicate în privința traficului aerian.

Пляж  - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor tranzita România moldovenii care vor merge la odihnă în Bulgaria – detalii

Cine dintre moldoveni pot intra în Portugalia

Din 1 august în Portugalia au intrat în vigoare un șir de măsuri care vor fi valabile nă la 15 august. Astfel, sunt autorizate toate zborurile spre și dinspre Portugalia din țările care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre țările asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția) și dintr-un șir de țări cu o epidemiologică pozitivă.

Totodată, pentru restul țărilor, inclusiv Moldova, traficul aerian este autorizat exclusiv pentru călătorii esențiale.

Sunt considerate călătorii esențiale cele care au ca scop permiterea tranzitării sau intrării în Portugalia a:

  • cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor țărilor asociate Spațiului Schengen și membrilor respectivelor familii, și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;
  • cetățenilor țărilor terțe care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare.

Avion - Sputnik Moldova
Societate
Austria își închide spațiul aerian pentru avioanele de pasageri din Moldova
Important: cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen vor face dovada, la momentul la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, o testare moleculară (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu vor putea îmbarca și/sau întra pe teritoriul portughez.

Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidentă legală în Portugalia și membri de familie ai acestora, care sunt pasagerii zborurilor (inclusiv celor de repatriere) provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen, care în mod excepțional nu pot face dovada unui test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să realizeze acest test în incinta Aeroportului și pe cheltuială proprie, urmând să rămână în izolare obligatorie la domiciliu/cazare declarate până la data obținerii rezultatului negativ.

Restricții și în Canada

În Canada, restricțiile de călătorie vor fi menținute  în vigoare până la 31 august 2020, cu posibilitate de extindere.

Cetățenilor străini, cu excepția rezidenților canadieni și persoanelor protejate internațional, care călătoresc din țările terțe, inclusiv din Statele Unite ale Americii, li se va refuza intrarea pe teritoriul Canadei, în temeiul acestor restricții.

  • Totodată, excepțiile de la aceste reguli permit călătoriile în Canada:
  • Membrilor de familie (rudelor de gradul I) ale cetățenilor canadieni sau rezidenților permanenți;
  • Studenților internaționali;
  • Lucrătorilor sezonieri.

De asemenea, vor fi acceptate pe teritoriul Canadei persoanele care demonstrează un scop esențial al călătoriei: muncă sau studii, servicii economice de primă necesitate, îngrijire medicală etc.

Măsurile de auto-izolare rămân în vigoare în continuare, cu aplicarea sancțiunilor penale sau contravenționale în caz de nerespectare a acestora, până la notificări ulterioare.

Cum pot intra moldovenii în Italia

Starea de urgență, instituită în Italia la sfârșitul lunii ianuarie, a fost prelungită până la 15 octombrie curent. 

Pașaport  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon l-a rugat pe Sergio Mattarella să le permită moldovenilor să intre în Italia

Totodată, prin decretul Guvernului italian,  au fost prelungite pentru o perioadă de maxim 10 zile restricțiile de călătorie care au fost stabilite anterior până la 31 iulie 2020, inclusiv cele care prevăd interzicerea intrării în Italia pentru persoanele care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Republica Moldova sau alte 15 state.

În prezent, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Italia doar dacă dețin un permis de ședere pe teritoriul acestei țări sau a unei țări membre a UE (inclusiv membrii de familie a acestora soț/soție, părinților, copiii până la vârsta de 21 de ani și cei dependenți pe motive de dezabilitate) și dacă în ultimele 14 zile nu au vizitat sau tranzitat teritoriul celor 16 state anunțate anterior (Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia, Kosovo și Muntenegru).

În Franța, călătorii din Moldova vor fi testați

Călătorii din mai multe țări în care răspândirea coronavirusului se menține la un nivel înalt, inclusiv din Moldove,  vor fi supuși testării atunci când vor sosi pe aeroporturile și în porturile franceze. Măsura este în vigoare de la începutul acestei luni.

Totodată, turiștii vor putea sa prezinte și un test negativ făcut în țările lor, însă care a fost efectuat nu mai devreme de 76 de ore înainte de plecare.

Persoanele care vor fi testate pozitiv în Franța sunt obligate să intre în carantină timp de 14 zile.

Amintim că până în prezent în Republica Moldova au fost confirmate 25 113 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1559 sunt înregistrate în regiunea transnistreană. În total, 17816 persoane au fost tratate  de COVID-19. Totodată, în urma complicațiilor provocate de COVID-19, în țara noastră au fost înregistrate 789 de decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0