Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”A confundat NATO cu comerțul”: De ce Rusia nu vrea în G7

© AP Photo / Evan VucciАнгела Меркель и Дональд Трамп на саммите G20 в Гамбурге. Архивное фото
Ангела Меркель и Дональд Трамп на саммите G20 в Гамбурге. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Washingtonul și Berlinul discută dacă este necesar să invite Moscova la următorul summit G7. Trump ar dori să-l vadă pe Putin la discuții, iar ministrul german de Externe, Heiko Maas, subliniază imposibilitatea unui dialog cu liderul rus din cauza problemei ucrainene.

CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik, Galya Ibraghimova. Kremlinul răspunde că nu aspiră deloc să ajungă în G7 și ar prefera o întâlnire a „celor cinci puteri nucleare”, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Aflați din materialul RIA Novosti care dintre scenarii este cel mai probabil.

Nord Stream–2: Politicienii germani consideră sancțiunile SUA drept atac la suveranitatea Germaniei - Sputnik Moldova
Video
Politicienii germani consideră sancțiunile SUA drept atac la suveranitatea Germaniei

„Securitatea nu este o marfă”

Republica Federală Germania și Statele Unite sărbătoresc anul acesta 65 de ani de relații diplomatice. Alianța dintre Washington și Berlin este considerată o garanție a securității euro-atlantice. Dar aniversarea ar putea fi umbrită.

La începutul verii a devenit evident că președintele SUA nu glumea și se pregătea cu adevărat să retragă 9.500 de soldați americani din Germania. Motivul principal este reticența autorităților germane în ceea ce ține de majorarea cheltuielilor pentru Alianța Atlanticului de Nord. Casa Albă este nemulțumită de faptul că Berlinul refuză să reducă taxele la mărfurile americane.

”Trump confundă NATO cu o organizație comercială. Securitatea nu este o marfă și aceasta poate fi doar reciprocă”, a încercat să se opună liderului american Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării. Dar în zadar.

”Dacă germanii doresc să fie sub protecția noastră, lăsați-i să își achite datoriile și să-și mărească contribuțiile la bugetul NATO”, a replicat fostul ambasador american la Berlin, Richard Grenell. Trump a fost de acord cu el.

De asemenea, nu există niciun consens în problema securității energetice a Uniunii Europene. Americanii continuă să insiste că ”Nord Stream-2” și ”Turkish Stream” cresc dependența europenilor de gazele rusești și creează riscuri politice.

Germanii nu sunt de acord, nu le place imixtiunea Washingtonului. Americanii însă o țin pe a lor, introducând noi sancțiuni împotriva participanților europeni la proiectele energetice ale Rusiei.

„Alianța anti-China”

Berlinul și Washingtonul par să fi ajuns la un consens în privința Moscovei: să nu recunoască reunificarea Crimeii cu Rusia, să sprijine Kievul în conflictul din sud-estul Ucrainei. Însă, în alte probleme, au apărut recent divergențe.

Заседание Совета безопасности ООН. Архивное фото - Sputnik Moldova
Cele cinci mari puteri din cadrul CS al ONU anunță despre pregătirea summit-ului - detalii

Departamentul de Stat a anunțat săptămâna trecută despre planurile privind crearea unei alianțe împotriva Chinei. Mai mult, Mike Pompeo a sugerat implicarea Moscovei în acest sens. Președintele Trump și-a amintit de ideea de a-l invita pe Vladimir Putin la viitoarea reuniune a G7, din luna septembrie. Și deși nu se vorbește despre restabilirea G8, este o bună ocazie de a discuta despre o alianță anti-chineză - acesta pare să fie raționamentul Washingtonului.

Germania aplică o logică diferită. Angela Merkel consideră că China devine într-adevăr o „provocare majoră în politica externă” nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru Europa. Cu toate acestea, potrivit cancelarului RFG, până în prezent nicio țară nu este în măsură să se opună RPC.

”Transformarea G7 într-o alianță anti-China nu este în interesul Berlinului”, a declarat Merkel. Ea se îndoiește încă dacă merită să meargă la summit-ul din SUA, în plină pandemie.

Șeful diplomației germane, Heiko Maas, este categoric împotriva intenției lui Trump de a-l invita pe Putin la summit.

”Crimeea și confruntarea militară din sud-estul Ucrainei au influențat excluderea Rusiei din G8. Până la rezolvarea acestor probleme, nu văd nicio oportunitate de a restabili calitatea de membru al Moscovei în acest format", a declarat el.

Și a adăugat: acest lucru nu înseamnă că dialogul este imposibil. Maas a subliniat că, fără Rusia, nu se pot face progrese în soluționarea conflictelor din Ucraina, Siria și Libia.

Consens în privința ”summit-ului celor cinci”

Трое полицейский на крыше 3-го полицейского участка во время протестов в Миннеаполисе, США  - Sputnik Moldova
Confruntare între Europa și America din cauza Rusiei
Moscova a reacționat și ea la discuție. Ministerul rus de Externe și Consiliul Federației au exclus participarea la orice asociații anti-chineze, subliniind că cooperarea cu China este o prioritate pentru Rusia.

G7 a devenit un instrument pentru a demonstra unitatea lumii occidentale, dar a încetat să mai genereze noi soluții. Rusia este întotdeauna gata pentru dialog în orice format, dar numai cu condiția obligatorie de egalitate a participanților”, a declarat Konstantin Kosacev, șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a confirmat că Moscova nu are drept obiectiv să revină în cadrul G7.

”Rusia este satisfăcută de eficiența G20, care corespunde mai mult realităților economice moderne”, a explicat Peskov.

Acest lucru a fost recunoscut și în cadrul G7. De asemenea, inițiativa lui Vladimir Putin de a organiza un summit al celor cinci state - membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, a trezit un interes considerabil.

Военные учения НАТО в Черном море  - Sputnik Moldova
Exercițiul NATO Sea Breeze-2020 din Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere

”S-au acumulat multe incertitudini în afacerile internaționale care necesită o atenție constantă din partea țărilor conducătoare ale lumii, a puterilor nucleare oficiale. Prin urmare, în opinia mea, o astfel de întâlnire este oportună, necesară și ar fi utilă”, a declarata președintele rus Vladimir Putin.

Au fost evitate discuții îndelungate despre formatul și agenda summit-ului ”celor cinci”. SUA, Franța, China, Marea Britanie au susținut propunerea Rusiei și au fost de acord că au despre ce discuta.

„Summitul celor cinci” a fost programat în prealabil pentru septembrie. Din cauza pandemiei, nu este exclusă opțiunea de videoconferință. Acum se determină cercul de subiecte pentru discuții. Se știe că accentul va fi pus pe situația din regiunile în conflict, controlul asupra armelor strategice și lupta comună împotriva terorismului.

O privire pragmatică asupra Rusiei

Pal Dunay, expertul Centrului European pentru Studii de Securitate George Marshall, avertizează împotriva concluziilor pripite într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. Expertul numește contradicțiile actuale dintre SUA și Germania în mai multe chestiuni internaționale, inclusiv participarea Rusiei la G7, drept un „război al cuvintelor”.

Rail Baltica: cum moare proiectul preferat al NATO și UE - Sputnik Moldova
Video
Rail Baltica: cum moare proiectul preferat al NATO și UE

”Berlinul încearcă să evite altercațiile publice cu Washingtonul. Instituția germană înțelege că toate acțiunile lui Trump sunt condiționate acum de campania electorală din SUA. Președintele american încearcă să dea dovadă de fermitate față de aliații din NATO, chiar dacă este în detrimentul securității euro-atlantice. Dar în privința problemelor cheie - fie că e vorba de "Nord Stream-2", prezența armatei americane în Germania, interacțiunea cu Rusia - autoritățile RFG își articulează clar poziția”, explică Dunay.

Expertul consideră că speculațiile legate de viitoarea reuniune G7 sunt inventate. El atrage atenția asupra faptului că, practic, toți cei din G7 a recunoscut în repetate rânduri că nu are rost să încerce să rezolve probleme globale fără puteri regionale precum China, India, Africa de Sud, Brazilia. De asemenea, UE realizează rolul important al Rusiei în soluționarea mai multor conflicte din Orientul Mijlociu, subliniază Dunay.

"Europa privește Rusia în mod pragmatic, ceea ce nu se poate spune despre America. Retorica lui Trump cu privire la invitația lui Putin la summit-ul G7 nu este decât o mișcare populistă. Germania este legată de Moscova cel puțin prin energetică. Și aici poziția Berlinului este foarte clară: în ciuda presiunii din partea Washingtonului, germanii nu vor renunța la ”Nord Stream-2”. Chiar dacă acesta va fi finalizat cu o oarecare întârziere”, precizează Dunay.

Directorul general al Consiliului Afacerilor Internaționale din Rusia (CAIR) Andrei Kortunov consideră că G7 nu este în cea mai bună formă în acest moment, iar Rusia nu este singurul ”măr al discordiei”.

Germania solicită elaborarea unei viziuni comune cu NATO asupra „amenințării rusești” - Sputnik Moldova
Video
Germania solicită elaborarea unei viziuni comune cu NATO asupra „amenințării rusești”

”G7 este obligat să se compare tot timpul cu G20. Și nu în favoarea lor. Însă discuția despre participarea Moscovei la viitorul summit este totuși una interesantă. Acesta arată că Occidentul înțelege inevitabilitatea unei confruntări cu China. Revenirea Rusiei la acest format ar putea confirma apartenența sa la Occident. Acest lucru ar însemna, de asemenea, că suntem concentrați încă pe valorile civilizației Atlanticului de Nord. Dar este puțin probabil ca Rusia să fie de acord cu o astfel de adaptare geopolitică”, spune Kortunov.

Experții au convenit că etapa de restructurare internă și de reflecție asupra obiectivelor nu este cea mai bună perioadă pentru a reînvia G8. Mult mai promițătoare este summitul ”celor cinci”. Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU nu se ascultă reciproc întotdeauna în cadrul discuțiilor. Este posibil ca o întâlnire personală a șefilor de stat să schimbe situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0