Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul nu se mai întrunește astăzi în ședință pentru a acorda ajutoare agricultorilor

© Sputnik / Caraus MihaiProtestul agricultorilor Căușeni
Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabili din serviciul de presă al Guvernului, solicitați de Sputnik, au comunicat că ședința Executivului care urma să aibă loc astăzi a fost amânată pe vineri.

Igor Grosu - Sputnik Moldova
Ce legătură are protestul de ieri al agricultorilor cu PAS-ul Maiei Sandu
CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Precizăm că astăzi Guvernul urma să se întrunească în ședință pentru a aproba regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă și grindină. Cel puțin așa a anunțat ieri premierul Ion Chicu.

Responsabili din cadrul serviciului de presă au declarat pentru Sputnik că această ședință va avea loc vineri și atunci va fi aprobat regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor.

Valeriu Praporșcic - Sputnik Moldova
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor
Amintim că premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va oferi 100 de milioane de lei, din Fondul Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (așa-zisul Fond de Subvenționare), pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale din prima grupă (care au fost semănate în toamnă) și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, vița de vie).

Alte 100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de Intervenții a Guvernului.

Astfel ajutorul acordat agricultorilor cu terenuri afectate de secetă va fi următorul: pentru un hectar reînsămânțat în primăvară agricultorii vor primi 1080 de lei, pentru un hectar de grâu de toamnă – 1000 de lei, pentru un hectar de orz de toamnă – 1020 de lei, pentru rapița de toamnă 1400 de lei.

Fermierii au deblocat drumul până la venirea ministrului Agriculturii (27 iulie 2020) - Sputnik Moldova
Societate
Filmul protestului de la Căușeni: Ce au cerut și ce le-a promis agricultorilor Ion Perju
Amintim că luni, la intrarea în orașul Căușeni, au avut loc proteste organizate de agricultorii din sud-estul țării, care au blocat cu tehnica agricolă șoseaua Chișinău-Căușeni. Ei au spus că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema. Oamenii au ieșit la manifestație cu tehnica agricolă, în speranța că poate măcar așa vor fi auziți de conducerea țării.

Într-un final, la fața locului s-a deplasat ministrul Agriculturii, Ion Perju, care le-a promis agricultorilor protestatari că autoritățile le va acorda ajutor financiar. Protestatarii au întrerupt acțiunea de protest, dându-le autorităților o săptămână pentru a lua o decizie în cazul lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0